Navikli ste da doručkujete svaki dan jer znate koliko je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite da smršate. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 ponovo počinjete da osećati glad, možda morate da počnete da razmišljate o tome da pametnije birate taj najvažniji obrok u danu? A odličan izbor je upravo ovsena kaša, to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podeljeni u tri različite grupe: prva je jela ovsenu kašu za doručak, druga je jela cornflakes, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz iduća tri sata svi učesnici su morali u više navrata da beleže stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji su trebali da konzumiraju sve dok se ne bi do sitog najeli.

Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela ovsenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva, te su pojeli i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim toga ovsena kaša je imala najpovoljnije dejstvo i kod osoba s prekovremenom telesnom masom, oni su konzumirali čak 50 posto manji unos kalorija tokom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka jednak osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost cornflakesa i ovsene kaše? Zbog toga što se ovsena kaša duže zadržala u želudcu, dok cornflakes (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je ovsena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osetiti i primetiti kroz duži period.

izvor: zena.hr