Odmorite se od mlečnih proizvoda

Doktori upozoravaju da mlečni proizvodi imaju tendenciju usporavanja rada jetre koja filtrira toksine iz tela. Nakon prazničnog 'preterivanja' korisno je da smanjite unos mleka, jogurta, sireva na neko vreme, kako biste pokrenuli proces prirodne detoksikacije organizma.

Kafu zamenite čajem

Mlevena kafa je odličan izvor kofeina koji razbuđuje organizam, ali sadrži određene sastojke koji pretenduju da uspore čišćenje organizma. Zato je preporučljivo da zamenite jutranju kafu toplim napitkom od kamilice ili neke druge biljke.

Napravite alkoholnu pauzu

Ispijanje alkoholnih pića je sastavni deo prazničnih proslava, i jedan je od glavnih razloga zbog kojih vam je potrebna detoksikacija. Pokrenite čišćenje organizma tako što ćete napraviti pauzu od ispijanja (žestokih) alkoholnih pića.

5 namirnica koje će vas vratiti u skinny jeans nakon praznika.

Birajte organske proizvode

Ukoliko imate (finansijskih) mogućnosti, organizam možete da oporavite uz pomoć organskih proizvoda. Namirnice uzgojene bez pesticida i drugih hemijskih sastojaka, lakše se razgrađuju u telu, a sadrže i više korisnih hranjivih stvari. Birajte hranu koju vaša jetra voli, poput organski uzgojenog kelja, brokolija, šargarepe, cvekle, prokelja, belog luka i artičoke.

Unosite dovoljn ovlakana

Svakog dana bi trebalo da unesete u organizam 38 grama prehrambenih vlakana. Žitarice s celim zrnom i povrće bogato ovim vrednim elementima pokrenuće rad metabolizma i probave, te vas spasiti od nadimanja.

Pijte vodu s limunom

Ostanite hidrirani i tokom zimskim meseci. Pijte svakog dana 2 litre vode i tako osigurajte pravilan rad organa-filtera: bubrega, jetre i kože. Za dodatan detoksikacijski efekat: ujutro popijte čašu vode sa malo sveže iscijeđenog soka od limuna.

Smršajte bez gladovanja: 7 trikova za vitku i skladnu liniju!

Idite u saunu

Nekoliko puta nedeljno otiđite u saunu na pola sata do sat vremena gde ćete znojenjem izbaciti sve toksine, na vrlo jednostavan način – sedeći. Naravno, rezultati će biti mnogo bolji ako se pokrenete, i odmaknete od televizora i kompjutera. Savetujemo vam hodanje po ravnom terenu, zatim po brdima, a ni kvalitetna teretana uz stručan nadzor vam nikako neće odmoći.

izvor: punkufer.hr