Napravljeni od čistog ražanog brašna, po tradicionalnoj austrijskoj recepturi, Roggenart hlebovi i peciva ističu se po ukusu i kvalitetu. Ne sadrže aditive, emulgatore i hemikalije, već prirodne sastojke, što ih čini jedinstvenim na našem tržištu.

- Svaki komad našeg hleba je ručni rad, unikat izrađen od pažljivo odabranih sastojaka. Sami kiselimo testo kako bismo razvili specifičan ukus, aromu i svežinu hleba. Posebnu pažnju posvećujemo pečenju. Jer, pored izuzetnog ukusa, naše hlebove odlikuje i čuvena, izuzetno hrskava korica – kaže generalni direktor Roggenarta Nemanja Popov.  

Priča o Roggenartu počinje na ražanim poljima Donje Austrije, odabirom najkvalitetnijih zrna raži. Kako bi svojim potrošačima pružili vrhunski kvalitet, brašno se prerađuje u kamenom mlinu, po običajima starim nekoliko vekova. Tradicionalni, zanatski postupak pripreme crnog, ražanog hleba zasnovan je na prirodnom kiseljenju testa, čime se značajno poboljšava njegov ukus. Vešto kombinujući austrijsku recepturu i savremenu tehnologiju dobija se specifičan blago kiselkasti ukus po kojem su Roggenart hlebovi i peciva nadaleko prepoznatljivi.  

- Fokusirani smo na kvalitet sirovina. U našim pekarama nalazi se široka paleta proizvoda vrhunskog kvaliteta od ražanog brašna, koje se prerađuje u starom porodičnom mlinu u Austriji. Hleb pravimo ručno, od kiselog testa, kako bismo zadržali prirodan ukus i učinili ga zdravijim i dugotrajnijim – ističe Popov.

Roggenart hlebovi i peciva pravi su izbor za sve one koji brinu o svom zdravlju i žele uravnoteženu ishranu.

Ražano brašno odlikuje izuzetna nutritivna vrednost. Raž je bogata ugljenim hidratima, biljnim vlaknima, proteinima, mineralima i vitamine B i E. Ipak, ono što Roggenart proizvode čini jedinstvenim i veoma hranljivim je to što ne sadrže aditive, emulgatore i hemikalije.

Zahvaljujući prirodnim sastojcima, njihov rok trajanja iznosi pet dana. Čak iako se zamrznu, kvalitet im neće biti narušen.

Unevši potpuno drugačiji koncept u odnosu na uobičajenu ponudu, Roggenart je napravio revolucionarni preokret na našem tržištu.

U moderno dizajniranim pekarama, planski raspoređenim na devet lokacija u Beogradu, može se naći više vrsta crnog i belog hleba. Svaki od njih savršeno se uklapa u životni stil ljudi koji, uprkos dinamičnoj svakodnevnici, žele da se hrane zdravo.

Paorski hleb“ pogodan je pri uvođenju ražanog hleba u ishranu.Blagog je ukusa, sa hrskavom korom i mekanom i sočnom unutrašnjošću.

Hleb „Singidunum“ pravi se od ražanog brašna, kiselog testa i kvasca, a namenjen je osobama koje se bave sportom i kojima je potrebna dodatna energija.

Za bolju koncentraciju preporučuje se „Alpski hleb“ .

Baltik“ je beskvasni hleb pripremljen od čistog ražanog brašna i savetuje se osobama koje imaju problema sa crevima.

Finski hleb“  je posan i priprema se od pet vrsta žitarica, dok je „Bečki“ obogaćen je semenkama suncokreta i ovsenim pahuljicama.

Za ljubitelje belog brašna Roggenart u ponudi ima hleb punjen maslinama i sa maslinovim uljem.

Prvi domaći crni hleb

Na srpskom tržištu Roggenart je prisutan od 2009, kao prvi lanac pekara u kojem može da se kupi pravi domaći crni hleb. Trenutno je otvoreno devet pekara koje, pored ražanog hleba, u ponudi imaju i veliki izbor peciva, sendviča, pita, salata, tartova, kolača, kao i kafa vrhunskog kvaliteta.

Lekovita svojstva raži

Raž (lat. Secale cereale) se, posle pšenice, smatra najvažnijom žitaricom. Zahvaljujući svojoj izdržljivosti i kompaktnosti zrna, u narodu se naziva i divlja pšenica. Sadrži relativno malo glutena, što u kombinaciji sa biljnim vlaknima, čini da ražani hlebovi imaju značajno niži glikemski indeks od belih. Nakon konzumacije raži ne postoje nagli skokovi šećera u krvi, a samim tim i insulina, pa su pogodni za ishranu osoba sa dijabetesom.

Raž je bogata vlaknima koja imaju visok kapacitet vezivanja vode i veoma brzo stvaraju osećaj sitosti. Stoga se Roggenart hlebovi i peciva preporučuju osobama koje žele da se hrane zdravo, ali i da pritom smršaju. Proizvodi od ražanog brašna koriste se i pri regulaciji probave i smanjenja holesterola. Zahvaljujući prisustvu ekterolaktina smatra seda štite od raka dojke, kao i kod srčanih oboljenja.

Roggenart – umetnost raži

Za ljubitelje kvalitetnog crnog hleba i one koji vode računa o zdravoj ishrani Roggenart nije pekara već destinacija – mesto na kojem pekarski zanat postaje umetnost. Pripremljeni po tradicionalnoj austrijskoj recepturi, od čistog ražanog brašna, bez aditiva, emulgatora i hemikalija, Roggenart proizvodi osvojili su Beograđane već nakon prvog zalogaja. U moderno opremljenim objektima, otvorenim na devet lokacija, pored crnog ražanog hleba, u ponudi se nalazi i veliki izbor peciva, sendviča, pita, salata, tartova, kolača, kao i kafa vrhunskog kvaliteta.