U današnje vrijeme nema osobe koja nije pod stresom. Razlika je samo u intenzitetu i načinu na koji se osoba nosi sa njim. Zato se sve više govori o „stres menadžmentu“ koji bi trebao pomoći osobama u izbacivanju stresa iz organizma, te na taj način ublažiti ako ne već otkloniti njegove posledice.

„Stres menadžment“ tako najčešće obuhvata sticanje samokontrole i odbijanje stresa od sebe, bavljenje sportom, opuštanje uz hobije i razne druge aktivnosti, dok se manje ogovori o hrani koja isto tako može da pomogne u smanjenju stresa.

Sigurno se pitate na koji način hrana može uticati na smanjenje stresa? Odgovor i nije toliko komplikovan. Određena hrana povećava nivo hormona serotonina koji utiče na smirenje mozga. Druga hrana ipak može da utiče na smanjenje nivoa kortizola i adrenalina, hormona čiji se nivo povećava s nivoom stresa.

I na kraju, zdrava ishrana ima uticaj na zdravlje organizma, koje može biti narušeno stresom. Hrana može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, povećanju imuniteta, poboljšanju probave, a na koje može uticati i na stres.

Kompleksni ugljen hidrati

Svi ugljen hidrati podstiču povećanje serotonina, ali za balansirano doziranje serotonina potrebno je da odaberete namirnice od složenih ugljen hidrata koji se vare duže, te polako ulaze u organizam. Dakle, birajte namirnice od žitarica sa celim semenom, bilo da se radil o hlebu, testenini, žitaricama za doručak i tako dalje. Namirnice od prerađenih ugljen hidrata (beli hleb, peciva, obična testenina) imaju mnogo brži uticaj, ali vrlo kratkotrajno delovanje, te mogu uzrokovati povećanje telesne težine.

Narandže

Narandže su bogate vitaminom C, a istraživanja su pokazala da upravo taj vitamin pomaže u održavanju i obnavljanju imuniteta, koji može biti narušen zbog stresa. Vitamin C posebno utiče na spuštanje nivoa hormona kortizola, koji se pojačano luči za vreme stresnih situacija.

Spanać

Premalo magnezijuma u telu može biti okidač za glavobolje i malaksalost, koji su posledice stresa. Spanać je bogat magnezijumom i gvožđem koji mogu da vam pomognu u opštem stanju organizma i njegovom lakšem odupiranju stresu. Stavite ga u svoj jutarnji smoothie ili pojedite kao prilog za ručak ili večeru.

Riba

Svi znamo da su ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno losos i tuna, a te zdrave masnoće mogu da vam pomognu u smanjenju proizvodnje hormona stresa. Pri tom, riba može da vam pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti, depresije…

Crni čaj

Istraživanja su pokazala da osobe koje su nedeljno pile do 6 šoljica crnog čaja su proizvodile manje količine kortizola za vreme stresnih situacija.

Pistaći i drugi orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi kao što su orasi, lešnjici, bademi, indijski oraščići, a posebno pistaći bogate su zdravim masnoćama, koje utiču na zdravlje srca i krvotok, što može ublažiti posledice izloženosti stresu.

Sirovo povrće

Sirovo hrskavo povrće može itekako da vam pomogne u smanjenju stresa. Narežite ga na komadiće i jedite umesto grickalica. Smanjićete stres i u organizam uneti mnogo zdravih i hranjivih sastojaka.

Mleko

Dobrobiti čaše toplog mleka pre spavanja nisu mit. Kalcijum smanjuje anksioznost i promene raspoloženja uzrokovane stresom nakupljenim tokom dana, a što će vam pomoći da lakše zaspite.

izvor: zena.hr