Kada smo pod stresom, u glavi nam se obično upali svetleći simbol na kome piše „sladoled“ ili možda „pica“, ali svakako ne, nešto u stilu „zelena salata bez dresinga“. Ali, koliko god delovala primamljivo porcija masnog i slanog pomfrita, postoje bolji izbori, koji će pomoći da smanjite osećaj nervoze, a pri tom neće loše uticati na vašu liniju. Nutricionistkinja Keri Gans, autorka knjige The Small Change Diet, predlaže ova četiri ukusna i zdrava obroka, koji su istovremeno borci protiv stresa i prijatelji vašeg struka.

Avokado

Pun je vitamina B (dokazano smanjuje stres), kao i mononezasićenim mastima i vlaknima, što sve čini da ostanete siti duže vreme, kaže Gans. Ona preporučuje domaći gvakamole u kombinaciji sa tortiljom od kukuruznog brašna. Ključna reč je, naravno, umerenost. Druga opcija je da jednostavno pojedete polovinu avokada, preko koga ste iscedili limun.

Čokoladno mleko

Baš vam se jede nešto slatko? Odaberite omiljeni napitak iz vašeg detinjstva. „Čokoladno mleko sadrži kalijum, koji pomaže da se ublaže mišićni grčevi, što je naročito korisno ako se nosite sa fizičkim stresom“, kaže Gans. Samo vodite računa da to bude napitak sa malo masti, a u još boljoj varijanti napravite sami domaću mešavinu sa nemasnim mlekom, organskim kakaom i malo braon šećera.

Ovsena kaša

Puna vlakana zbog kojih ćete biti siti, a brzinski će vam i podići energiju kada vas preplavi stres. „Ovsena kaša podstiče proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće“, kaže Gans. Pravite kašu sa nemasnim mlekom, a začinite je medom ili bademovim puterom, za još više ukusa i hranljivih sastojaka.

Maline

Voće je inače najbolji način da zadovoljite svoju želju za slatkišima, a maline su posebno dobar izbor je su pune antioksidanasa koji smanjuju stres, kao i vitamina C koji podstiče imunitet. Ako se pitate šta bi bilo idealno da doručkujete, Gans predlaže da dodate maline (nabavite zamrznute van sezone) grčkom jogurtu, smanjene masnoće.