Ukoliko ipak želite da se što pre vratite u stari konfekcijski broj, povedite računa da ne upadnete u neku od ovih pet zamki.

Ne preskačite obroke

Odluka poput one 'od danas više ne večeram!' potpuno je pogrešna. Preskakanje obroka neće vam pomoći da smršate. Naprotiv, zbog ove loše odluke možete se na duže staze dodatno udebljati. Dokazano je kako konzumiranje pet manjih obroka dnevno stabilizuje nivo šećera u krvi i maksimalno smanjuje osećaj gladi. Kad god osetite snažnu glad popijte čašu vode i grickajte zdravo.

Ne kažnjavajte se

Često poziranje pred ogledalom u uzanim farmericama s očajem i tugom u očima ili demonstriranje šlaufa oko struka prijateljicama neće vam pomoći da smršate, već će vas dodatno iznervirati što vas može navesti da jedete iz očaja. Prihvatite trenutno stanje (za sada) i krenite u izradu plana kako da se vratite na staru kilažu.

Ne 'visite' na vagi

Ključ pametnog i zdravog mršavljenja krije se u doslednosti i strpljenju. Upravo zbog toga vaga sada nije vaša najbolja prijateljica. Mršavljenje je proces kroz koji telo mora proći tokom određenog vremena. Isto tako, kilaža tokom dana značajno varira, pa vas par kilograma više na vagi može samo obeshrabriti.

Ne padajte na ekstremne dijete

Primamljive reklame proizvoda ili knjige o najpopularnijim ekspresnim dijetama koji garantuju nerealne rezultate preko noći zaslužuju veliko 'ne!'. Ekspresno mršavljenje uvek je popraćeno jo-jo efektom što znači da ćete izgubljene kilograme vrlo brzo vratiti. Tajna se krije u redovnom i pametno osmišljenim obrocima koji sadrže sve moguće namirnica i zdrave masnoće.

Nemojte se fokusirati na zabrane

Umesto da ceo dan razmišljate o finim stvarima koje ne smete da jedete, okrenite situaciju u svoju korist i počnite da razmišljate o svoj toj ukusnoj hrani koju ste potpuno zanemarili, a koja je vaš najbolji saveznik u mršavljenju. Razmišljajući o tome šta ćete jesti da bi mršavili bićete potpuno siti i daleko srećniji i zadovoljniji.

izvor: zadovoljna.hr