S obzirom da hrabro stupamo u sezonu prehlada, bilo bi dobro da uvedete neke dodatne mere predostrožnosti, a jedna od njih može biti i povećani unos namirnica koje podižu imuni sistem. Ako pri tom možete i da skinete koji kilogram, ili prevenirate zimsko taloženje viška, ubili ste dve muve jednim udarcem! Zato, samo napred, uživajte u ovoj hrani:

Pomorandže

Tako obično, a tako delotvorno: pomorandže vam pomažu da se izborite sa virusima, pružaju vašem telu elektrolite, pomažu obnavljanje tkiva i učvršćuju kosti. Kada smo ovo rekli, trebalo bi da napomenemo i da nije dokazano da pomorandže mogu da spreče grip, ali vam svakako mogu pomoći da ojačate imuni sistem i smanjite verovatnoću da se prehladite. Uz sve to, prirodni sok od pomorandže vam može poslužiti kao zamena za slatkiše, kada dobijete napad potrebe za šećerom.

Kelj

Ovo je hrana dana sa razlogom: kelj je pun antioksidanasa koji popravljaju imunitet, te je svaki zalogaj zlata vredan. Preporučljivo je da ga sotirate sa belim lukom i maslinovim uljem, kao bi ste dobili zdrav obrok sa malo kalorija.

Jogurt

To nije samo niskokalorični deo vašeg doručka. Probiotici u vašem jutarnjem obroku pomažu vam da zadržite balans, naročito u digestivnom traktu. „Jogurt deluje kao neka vrsta brave, koja zadržava dobre stvari unutra, dok loše izbacuje napolje“, kaže doktorka Laura Manning, iz bolnice Mount Sinai.

Beli luk

Nema potrebe posebno isticati da beli luk donosi neverovatan ukus svakom jelu. Ali osim toga on je borac protiv kancera, pun antioksidanasa i drugih zdravih supstanci. Zapravo sve vrste luka su dobre za vas, u salati ili jelu.

Čaj sa medom

Čaj je vrlo utešan napitak posle probijanja kroz kišu i vetar, ali to nije sve što vam on pruža. „Topla hrana otvara disajne puteve i opušta mišiće“, kaže Manning. Med pomaže da se ublaži upala grla i prepun je hranljivih materija, pa zato slobodno dodajte kašičicu svom omiljenom biljnom napitku. Nema potrebe da brinete previše o šećerima iz meda, naročito ako pijete zeleni čaj, koji dokazano ubrzava metabolizam.

Pileća supa

Da, vaša mama je u pravu. Topla pileća supa će otpušiti disajne puteve, a proteini iz piletine ubrzaće obnavljanje ćelija, dok je povrće puno antioksidanasa. Začkoljica? Efikasna je samo domaća supa od svežih namirnica, ona iz kesice vam neće mnogo pomoći, plus je puna konzervanasa i soli.