Francuskinje su poznate po svojoj vitkoj liniji, ali to ne znači da ove dame gladuju i da ne znaju da uživaju u hrani. Tajna Francuskinja je u tome što znaju određene trikove kojih se čvrste drže, a koji nemaju veze s izgladnjivanjem, dijetama i preteranim vežbanjem. One jednostavno su verne praktičnim savetima uz koje lakše upravljaju svojom težinom.

Jedite pravu hranu

Jedan od najvažnijih saveta iz francuske ishrane je taj da je naglasak na pravoj hrani. Zaboravite na industrijski prerađene namirnice i nezdrave slatkiše i grickalice. Francuzi izbegavaju čips, krekere i slične namirnice. Naime, takve namirnice sadrže samo prazne kalorije i nemaju nikakvu hranjivu vrednost. Ako požele da pojedu pizzu ili hamburger, Francuskinje neće otići u restoran brze hrane, već će otići kući i same napraviti ova jela. Ukoliko želite da jedete kao Francuskinja, birajte zdrave namirnice, a izbegavajte prerađene namirnice pune štetnih hemikalija i konzervansa.

Mnogo voća i povrća

Još jedna od francuskih prehrambenih navika je ta da voće i povrće čine glavni deo njihove ishrane. Francuskinje kombinuju voće i povrće u svim svojim obrocima jer znaju da ono ima malo kalorija, a da je puno vitaminima i drugim hranljivim sastojcima.

Pijte dosta vode

Francuskinje znaju koliko je hidratacija važna za održavanje optimalne telesne težine pa je piju u velikim količinama. Isto tako, znaju da je voda neophodna za blistavu kožu, bolju probavu i celi niz drugih zdravstvenih beneficija. Svaki dan popijte barem osam čaša vode, pogotovo ako želite da smršate.

Kontrolišite broj i količinu porcija

Jedna od dobro čuvanih tajni francuske ishrane je da oni jedu sve, što god požele pa čak i poslastice, ali u ograničenim količinama. Francuskinje uvek paze na količinu unesenih namirnica i nikad se ne prejedaju, a ipak jedu što god žele i upravo je u tome njihova tajna.

Jedite žitarice sa celim zrnom

Lagali bi kad bi rekli da Francuzi ne jedu hleb. Hleb se u Francuskoj priprema od sveže mlevenog integralnog brašna. Važno je uvek, umesto rafiniranih proizvoda, birati namirnice od integralnog brašna koje sadrže puno vlakana. Uz njih ćete se duže osećati sito, unosićete manje kalorija i lakše ćete upravljati svojom težinom.

Mudro birajte masnoće

U javnosti se često ističe kako je gojaznost povezana s prekomernim unosom masnoća pa vlada mišljenje kako su masnoće loše za naše zdravlje. Nova su istraživanja pokazala kako su umerene količine masnoća dobre za zdravlje te da i zapravo pomažu kod mršavljenja. Francuskinje to znaju i upravo iz tog razloga uključuju masnoće u svoju ishranu. Maslinovo ulje je odličan primer zdravih masnoća i svakako bi trebalo da ga uključite u svoju svakodnevnu ishranu. Takođe, neke namirnice poput lana, avokada i orašastih plodova sadrže izuzetno zdrave masnoće pa imajte to na umu.

Uživajte u svakom zalogaju

I najvažniji savet je taj da Francuzi istinski uživaju u životu i u hrani. Oni čak i najobičniji sendvič spremaju i jedu s ljubavlju. Kako je ponekad teško odoleti slatkim iskušenjima, Francuzi jedu i slatkiše i grickalice ali samo povremeno. Tada uživaju u apsolutno svakom zalogaju i ne osećaju grižu savesti zbog toga.

izvor: zena. hr