U žurbi između karijere i vašeg bogatog društvenog života, lako se može dogoditi da otpišete zdravu ishranu i brigu o telu, pod izgovorom da je to luksuz dozvoljen samo onim ženama sa viškom slobodnog vremena. Ali grešite. Eksperti su se složili – zauzete devojke mogu da se hrane zdravo. A objasnili su i kako. 

Započnite dan zdravo

Doručak je veoma važan, a verujemo da za njega sigurno možete da izdvojite vremena. Pre nego što krene dnevno ludilo na poslu, koristite jutro da se napunite dobrom energijom za ono što vam predstoji.
„Početak dana na zdrav način informiše vaš mozak i telo da nastavlja da pravi zdrave izbore,“ rekla je Taliah Mekki, fitnes menadžer i health coach. Ona preporučuje da se započne dan sa zdravim smoothijem čiju smesu možete unapred pripremiti i samo ubaciti količinu koju želite svakoga jutra u blender. (Pročitajte još:Kako da napravite savršen musli)

Jedite zbog energije

Ne plašite se ugljenih hidrata. „Našem telu su potrebni ugljeni hidrati, zato što oni obezbeđuju energiju za ceo organizam,“ rekao je Alejandro Chaban, sertifikovani nutricinista i osnivač dijetetskog plana Yes You Can! „Naš nervni sistem, na primer, je veoma zavistan od ugljenih hidrata jer mu oni omogućuju da održava svoje funkcije.“ Ali potrebno je da znate šta jedete i kada jedete. „Jedite ugljene hidrate koji se sporo absorbuju i ograničite unos onih koji se brzo apsorbuju, a teško troše, poput šećera“

Neka vam cilj bude unos zdravih hidrate za doručak i ručak, ali Chaban savetuje da je ipak najbolje izbegavati ih tokom večere. Uveče, kada vaša energija prirodno opada, vašem organizmu oni nisu više potrebni.

Namestite alarm

Obratite se alarmu za pomoć u redovnom konzumiranju vode. Zbunjenost organizma između gladi i žeđi je uobičajena stvar i može da sabotira vaše ciljeve o zdravoj ishrani i formi. Chaban kaže da ispijanje vode stalno tokom dana može da spreči nepotrebnu želju za grickalicama između obroka. „Zato namestite alarm da podsetite sebe da pijete po jednu čašu vode na sat vremena.“

Jedite proteine

Oni su veoma važni. „Mišići su poput malih rerni koji sagorevaju masti u organizmu, a protein je ono što im daje snagu da to čine. Konzumiranje veće količine proteina donosi vam zdravije mišiće, bolje sagorevanje masti i ubrzavanje vašeg metabolizma,“ rekao je Chaban. Zato bi trebali da jedete više proteina i tokom užine. Proteini koji se nalaže u piletini, ćuretini i ribi su najbolji izbor, ali to ipak nije zgodna hrana "za usuput". Ako niste u prilici da pojedete takav obrok, onda ga možete zameniti proteinskim šejkom, na primer. „Veoma je teško naći hranu koja je niskokalorična, bogata proteinima, a ima sjajan ukus.“ Potrudite se da unosite proteine u vaš organizam na svaka tri sata da biste ubrzali metabolizam. (Pročitajte još: 5 namirnica koje imaju više proteina od jaja)

Radite nešto (bilo šta zapravo)

Kada je reč o vežbanju, zapamtite – nešto je uvek bolje nego ništa To ne znači da morate provoditi sate u teretani, ali bi trebalo da stvorite naviku bavljenja fizičkim aktivnostima. Postoji mnogo sajtova, saveta i vežbi koje možete koristiti bez odlazaka u teretanu, za koje vam je potrebno vreme od 30 minuta i koje možete ponavljati od dva do tri puta nedeljno. Pronađite aktivnost koja vam odgovara i uz koju ćete se zaista osećati bolje, makar to bila i samo šetnja. 

Bez obzira koliko ste zauzeti, morate pronaći vremena za sebe.