Pre nego što počnete sa vežbama za lice, imajte na umu da ćete izgledati poprilično smešno dok ih budete izvodili. To znači da nije baš preporučljivo da ova gimnastika bude grupni trening. Najbolje bi bilo da vežbate sami, i to ispred ogledala, da biste videli šta radite i da ne biste pogrešili. Kao i kod svih vežbi, nekoliko minuta dodatne fizičke aktivnosti lica dnevno počinje da se primećuje već posle par nedelja: koža je zategnutija i čvršća, tonus mišića bolji i vezivno tkivo jače. Vežbe stimulišu limfni tok, pa se i toksini brže izbacuju. Ne brinite što ćete pet minuta dnevno biti smešni, zaista vredi!

Glatko čelo

Stavite prste obe šake na čelo, tako da ga celog prekrijete (prsti treba da se dodiruju na sredini). Pokušajte da se namrštite, a pritom sve vremene vucite kožu čela naviše. Čvrst pritisak prstiju neće dozvoliti koži čela da se nabora. Držite mišiće u ovom položaju šest do deset senkundi, a potom ih opustite. Ponovite vežbu četiri puta.

Čvrsti obrazi

Napunite usta vazduhom i naduvajte obraze da budu potpuno okrugli, a potom izdahnite. Ponovite vežbu šest puta. Sada ponovo napumpajte obraze i lagano ih tapkajte prstima polako ispuštajući vazduh. Ponovite šest puta.

Pobedite podbradak

Uspravite se, spustite ramena, neka vam je brada paralelna sa podom. Stavite pesnicu ispod brade i pokušajte da otvorite donju vilicu. Kada pesnica pruži otpor, ostanite u tom položaju desetak sekundi, a potom pustite mišiće da se opuste. Ponovite šest puta.

Svež pogled

Da biste ojačali orbitalni mišić, onaj koji okružuje oko, kažiprstom i palcem napravite mali monokl oko oka. Kažiprst stavite ispod obrve, a palac na donji kapak. Pokušajte da zatvorite oko, a prstima ga držite otvoreno. Potom nekoliko puta trepnite brzo. Ponovite četiri puta.

Glatka koža (oko) usana

Stavite dlanove na obraze i i polako razvucite kožu tako da potpuno izbrišete bore oko usana. Držite pet sekundi, a potom pustite lice da se opusti. Ponovite deset puta.

Priredila: Branislava Kostić