Prvo da se informišemo o pozadini ove teme. Kosa dobija boju pomću melanina, istog pigmenta koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama, zbog čega ona vremenom postaje seda, ne bi li kasnije i potpuno pobelela, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju.

Kosa opada i izrasta nova,  a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova i iznova se pokreću, međutim kako starimo one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Ali može li stres ubrazati ovaj proces? Da li je on zaslužan za slabljenje melanina? 

Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kosa, ali ni jedno istraživanje zapravo nije dokazalo da je stres kriv i za naglo sedenje kose. Iako smatraju da neka konekcija postoji, ali ne ona ne igra značajnu ulogu. Takođe, naučnici tvrde da je nemoguće da kosa pobeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo neretko povezuje sa stresom.

Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumeva određen vremenski proces, iako nije vidljiv, on traje, a vidni rezultat dolazi na samom kraju: vlasi postaju sede, izgubivši pigment.

U većini slučajeva, za sedu kosu možete kriviti svoje roditelje, ne stres. Genetika igra najveću ulogu ovde. Zapravo, naučnici su otkrili i koji gen je zaslužan za pojavu sedih, to je IRF4.

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sedih, to je pušenje. Studija iz 2013. pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sedih pre tridsete.

Pušenje i stres svakako mogu uticati na raniju i veću pojavu sedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija