Profesionalni frizeri Teddi Cranford, Ryan Richman i Josue Perez otkrili su nam najčešće greške koje pravimo kada se feniramo.

Evo kako da posle svakog feniranja u kućnoj varijanti izgledate kao da ste tek izašle iz frizerskog salona.

Koristite pogrešan fen

Nisu svi fenovi za kosu isti, zato je jako bitno da odaberete dobar fen. Fenovi koji ispuštaju jone, naime, pri jednom feniranju ispuste milion negativnih jona, što pomaže fenu da brže osuši kosu, tako što razbijaju molekule vode.  Keramički fenovi proizvide infracrveni topli vazduh koji ne šteti vašoj kosi. Metalni fenovi kombinuju negativne jone i infracrvenu toplotu (kao kod keramičkih fenova), tako da nisu tako agresivni, a kosa je sjajna i glatka. 

Ne bacajte nastavke za fen. Difuzer se preporučuje devojkama sa kovrdžavom i talasastom kosom, dok usmerivači vazduha pomažu u ispravljanju i oblikovanju kose. 

(Kako da napravite masku za veći volumen kose (VIDEO))

Fen i četku ne držite pod ispravnim uglom

Nikako ne treba da držite fen usmeren u jednu tačku, iako će to brže osušiti taj segment kose.  Neprestano pomerajte fen, kako ne biste oštetili kosu. Pravilo, četku držite vertikalno, a fen horizontalno.

Temperaturu na fenu pojačavate na maksimalnu

Različite jačine temperature postoje upravo zato što je tekstura svake kose različita. Zato temperaturu fena prilagodite teksturi i stanju vaše kose. Najjača temperatura se preporučuje za gustu i neposlušnu kosu, ipak neprestano pomerajte fen. Niža temperatura se preporučuje za lomljivu i tanku kosu. Ukoliko vam je kosu polumokra, koristite niže temperature.

Dugme za hladan vazduh pomaže korenu kose, fiksira oblik frizure i dodaje sjaj. Kada osušite oko 80% kose, uključite dugme za hladan vazduh. Koristite ovo dugme čak iako imate kovrdžavu kosu.

(3 noćna načina stilizovanja kose za savršen sutrašnji look)

Ne koristite proizvode koji štite od toplote 

Serumi, losioni, kreme i sprejevi su sigurna zaštita od toplote. Odaberite one koji su pogodni i za upotrebu i na vlažnoj i na suvoj kosi.

Koristite pogrešnu četku

Najčešća greška su metalne četke. Metal se prebrzo greje i, samim tim, šteti kosi. Kupite okruglu četku, sa vlaknima od najlona i prirodnih dlaka - ovakva četka će zagladiti vašu kosu, a da je pritom ne slepi. 

(Kosa: 6 jednostavnih načina da se rešite rascvetalih krajeva)

Agresivno vučete četku

Pored odvajanja kose, ovo je drugo važno pravilo: ne vucite četku jako, jer tako kidate kosu, a ne postižete ono što želite. Više puta prođite četkom kroz deo kose, dok se ns osuši i oblikuje kako želite. 

Ne odvajate kosu pravilno

Sigurno ste pomislile:" zar je to, uopšte, bitno?" Spoljašnje sloj i šiške podignite u stilu Mohikanca, potom sušite kosu sa strane, i na kraju, pozadi.

Prevela i priredila: Jelena Davidović