Koristite hidratantnu masku jednom nedeljno

Regenerator koji se ispira pospešuje vlažnost kose, ali nije dovoljan ako želimo da stilizujemo kosu, jer ne štiti kosu od toplote. Takođe, često farbanje isušuje kosu, tako da joj je neophodna dodatna nega. "Odaberite preparate koji sadrže hidrantne sastojke. Ovakvi sastojci će pomoći da kosa ostane zdrava, da povrati svoju elastičnost ali će i obnoviti njenu unutrašnju strukturu koja će smanjiti naelektrisanje i lomljenje vlasi," kaže Kevin Mansuco, kreativni direktor Nexxus New York Salon Care- a, ujedno preporučujući da masku ostavimo da deluje od 3 do 5 minuta pre ispiranja.

Pažljivo i nežno raščešljavajte kosu

Grubo češljanje, bilo mokre ili suve kose, može izazove mikroskopske suze u kosi. lona Vigi, fizerka koja sarađuje sa brojnim poznatim ličnostima  u Nexxus New York Salon Care-u, preporučuje drvenu četku sa zupcima od prirodnih dlaka, kao i četkanje u smeru od krajeva ka korenu kose, što će smanjiti pucanje i lomljenje krajeva. "Budite posebno pažljivi ako imate svilenkastu kosu i koja je stilizovana tako da uokvriuje vaše lice, jer upravo ovakva frizura zahteva konstantno feniranje. Pri ovako grubim tretmanima, kosa se lomi i suši. Zato je oštećenja bolje sprečiti, tako što ćemo redovno ići na tretmane ispravljanja kose," kaže Vigi.

(Kosa: 6 jednostavnih načina da se rešite rascvetalih krajeva)

Posebnu pažnju posvetite krajevima kose

Kako biste postigli da vaša kosa bude ultra duga ili, barem, stvorili iluzuju o njenoj dužini - morate se potruditi da vaši krajevi izgledaju zdravo i sjajno. Ukoliko se krajevi rasvetaju i rašire poput lepeze, delovaće kraće. "Proizvodi koji utiču da kosa izgleda glatko i pomažu u ojačanju unutrašnje strukture kose, pomoćiće i u oporavku krajeva, zato ih koristite svakodnevno."

Negujte kosu i spolja i iznutra 

Proteini su ključni kada je u pitanju zdrava kosa, tako da sa "izbalansiranom ishranom, odnosno redovnim unošenjem  namirnica koje sadrže visok nivo proteina - organske piletine, raznih salata, bifteka, jaja, orašastih plodova, semenja i mahunarki," kaže Stephanie Middleberg, nutricionista iz Njujorka. Ona preporučuje i unošenje elementarnih masnih kiselina (orasi, divlji losos, avokado i laneno seme) i  vitamina B (kivi i bundevino seme) što će pomoći u očuvanju krajeva kose.

(Najbolje prolećne frizure za gustu kosu)

Zaštitite kosu od oštećenja 

Pored mehaničkih oštećenja kose (do kojih dolazi kada raščešljavamo umrešnu kosu ili ukoliko previše zatežemo kosu kada je vezujemo) i preterano izlaganje toploti može da uništi spoljašnji sloj kose koji ima zaštitnu ulogu. Rezultat: lako lomljivi krajevi. "Neophodno je da se očuva prirodni, zaštitni sloj kose, posbeno pre stilizovanja, kako bi se smanjila oštećenja, a krajevi ostali zdravi, zato koristite hidratantne proizvode," kaže Mansuco.

Tekst: Jelena Davidović