Naime, matcha prah koji se koristi kao čajna mešavina, zapravo je jedna vrsta popularnog zelenog čaja, koji se proizvodi na poseban način. Ubrani listovi se pare i suše, a potom melju u prah i to u posebnom, kamenom mlinu. Vrlo je specifičnog, gorkog ukusa, a proizvodi se u Japanu, odakle nam stiže u vidu zelenog praha.

Ovaj zeleni prah, pravi je eliksir zdravlja, koji može da se koristi kao odlična zamena za kafu, ali i kao dodatak u jelima i kolačima. Idealan način da započnete dan sa zdravom i ukusnom namirnicom, može biti ovaj kolač od banane i mača praha, koji se odlično dopunjuje sa čajem-

Sastojci:

300 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

2 jajeta

100 g smeđeg šećera

60 ml mleka

3 banane

70 g putera

2 kašičice matcha praha

foto: prstohvatsoli.com

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 C, a kalup za za hleb dimenzija 25x12 cm obložite papirom za pečenje. Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo, pa mu dodajte prstohvat soli. Puter otopite i ostavite da se ohladi. Banane izgnječite viljuškom, naparvite pire. Potom mikserom umutite jaja i šećer, dok ne poprime svetlo žutu boju, a masa se ne poveća. U tu smesu dodajte mleko, banane, maslac, sve sjedinite u kompaktnu masu, pa potom dodajte brašno i dobro promešajte.

1/3 ove smese odvojte u drugu posudu i dodajte joj matcha prah, ali tako da ga prosejete direktno u smesu i sve zajedno promešajte. Potom u kalup stavite deo žute smese i rasporedite je po dnu, te na nju dodajte zelenu smesu, koju ćete raširiti nožem ili štapićem neujednačenim pokretima, ne bi li ste dobili zelenu šaru. Postupak ponovite sa ostatakom smese, pa sve stavite u rernu na period od 50 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u testo ne bude suva.

Kada kolač bude pečen ostavite da se ohladi, pa ga služite uz sveže voće ili čaj.

Tekst: Ana V. Đurđević 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija