Zaboravite razne grickalice i peciva iz pekare koja su na prvi pogled najlakše rešenje. Era sendviča kao jedine klope zgodne „za poneti“ jeste davna prošlost.

Danas su nam opcije proširene ili smo se mi otvorili za nove ideje. Ako još u kancelariji imate opremljenu kuhinji, mogućnosti su vam gotovo neograničene. Salate su možda najpraktičnije „za poneti“. Mogu se jesti hladne, sastojci za kombinovanje su brojni, ali opet birajte one kojima ne smeta da sačekaju na konzumaciju. Ova koju vam predlažemo jeste baš takva – puna ukusa, svežih namirnica i praktična da se ponese ili doradi na poslu.

Sastojci za 1 osobu

Salsa:

1 manji paradajz

½ polovina žute paprike

½ polovina manjeg krastavca

Za kuskus:

50 g kuskusa

70 ml vode

1 kašika semenki nara

kocka feta sira

malo oraha

Za piletinu:

1 manji pileći file

¼ kašičice mlevenog kumina

¼ kašičice mlevenog korijandera

¼ kašičice aleve paprike

so i biber po ukusu

maslinovo ulje

Dresing:

1 puna kašika humusa

1 kašika jogurta

1 kašika soka od limuna

Priprema: Pomešajte začine za meso pa file dobro uvaljajte u njih sa svih strana. Pržite u tiganju na malo ulja, na srednje jakoj vatri pazeći da začini ne zagore. Izvadite na tanjir i ostavite da se meso prohladi. Za to vreme spremite ostale sastojke.

Paradajz, papriku i krastavac isecite na kockice pa izmešajte, posolite po ukusu i sipajte malo maslinovog ulja. Pomešajte sastojke za dresing. Vodu za kuskus stavite da proključa pa prelijte preko kuskusa i ostavite oko minut da upije. Kuskus promešajte viljuškom kako biste razbili grudvice. Dodajte zrnca nara, malo soli, mrvljeni feta sir i seckane orahe. Meso isecite na šnite ili na veličinu zalogaja.

U činiju stavite kuskus, a pored meso, salsu i dresing.

Savet ekstra: Kako biste ovaj obrok napravili praktičnim za nošenje, gotove sastojke možete poređati u veću teglu – na dnu neka bude red kuskusa sa fetom, orasima i narom, preko poređajte pečeno meso, pa red salse. Dresing stavite u odvojenu teglicu ili posudicu. Kada budete hteli da jedete, salatu sa sastojcima istresite na tanjir i dodajte dresing. Ako želite hladnu salatu, sve ovo uradite veče pre. Meso možete staviti odvojeno pa zagrejati u mikrotalasnoj. A kuskus biste mogli da napravite na poslu, samo treba da prokuvate vodu. 

Ova salata može se modifikovati shodno afinitetima, umesto kuskusa predlažemo kinou. A za vegetarijansku verziju, izbacite meso i dodajte avokado.

Tekst: Ana V. Đurđević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija