Tart svoje pretke ima još u srednjem veku, ali u slanoj formi, sa mesom. Vremenom, dobio je slatki karakter pa ćete ga danas najčešće jesti sa voćem ili čokoladom. Francuzi ga svrstavaju u omiljene deserte na čelu sa čuvenim Tarte Tatin. Sasvim dobra preporka, zar ne!

Ovaj jestivi mozaik čini hrskava zlatna kora koja je po mišljenju mnogih osnova za dobar tart. Obogaćena je svilenkastim kremom sa aromom vanile u koji su se ušuškale sveže ribizle i jagode. Raj za sve ljubitelje kremastih poslastica. Dovoljno efektno da zadovolji i čulne i estetske kriterijume. Služite uz čašu nekog dobrog desertnog vina, dok se dan lagano topi...

Za kalup od 25 cm

Sastojci za testo:

250 g brašna

80 g šećera u prahu

150 g putera

1 žumance

prstohvat soli

Sastojci za poslastičarski krem:

600 ml mleka

1 mahuna vanile

5 žumanaca

50 g šećera

20 g gustina

20 g brašna

I još:

ribizle, jagode, karambola

listići nane

Priprema: Za fil: Mleko sipajte u šerpu i dodajte sastrugana zrnca vanile iz mahune i samu mahunu. Stavite na ringlu do ključanja. Sklonite, poklopite i ostavite desetak minuta. Uklonite mahunu vanile. Ponovo zagrejte mleko do ključanja. Žumanca dobro pomešajte sa šećerom, dodajte prosejano brašno i gustin, pa sjedinite. Postepeno sipajte kutlaču vrućeg mleka uz brzo mešanje, pa dodajte još jednu kutlaču i smesu sa žumancima vratite u šerpu. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ako su se stvorile grudvice, masu procedite kroz sito. Prebacite u činiju, prekrijte providnom folijom (videti tips&tricks) i ostavite da se sasvim ohladi.

Za testo: Brašno i šećer u prahu prosejte zajedno, dodajte im so. Hladan puter isecite na kockice i ubacite u brašno. Prstima utrljajte puter u brašno. Dodajte žumance i zamesite testo. U početku će delovati da je potrebno tečnosti, ali uporno mesite, puter će popustiti i dobićete finu loptu testa. Razvucite oklagijom na krug prečnika malo većeg od kalupa u kojem ćete ga peći. Prebacite u kalup pa nožem uklonite višak ivica. Prekrijte folijom i stavite u frižider na sat vremena. Rernu uključite da se greje na 180°C. Izvadite testo iz frižidera, dno izbockajte viljuškom na više mesta. Pecite dok kora ne dobije finu žutu boju, oko 10 ‒ 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

U ohlađenu koru sipajte krem, ravnomerno rasporedite pa dekorišite voćem. Ivice pospite šećerom u prahu. Najbolje je da ostavite preko noći u frižideru i služite sutradan.

Tekst: Ana V. Đurđević
Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija