Ishrana

Jedan od najčešćih uzroka umorne i beživotne kože je nepravilna ishrana. Da bi ten bio svež i ružičast, neophodno je da koža bude dobro prokrvljena i dovoljno hidrirana. To znači da bi sve namirnice koje izvlače vodu iz organizma trebalo da izbegavate ili pak konzumirate umereno. Šećer, so i alkoholna pića dehidriraju kožu, prazne njene rezerve vode i tako prouzrokuju sivkast izgled. Ako želite da vam koža izgleda jedro i puno volumena, trebalo bi da pijete dosta vode i zelenog čaja (minimum 2 l dnevno). Takođe ne bi bilo loše da redovno konzumirate namirnice koje su bogate antioksidansima kao što su borovnice ili đumbir. Oni štite kožu od slobodnih radikala i podstiču njenu prirodnu regeneraciju. Dve supene kašike ulja od lana dnevno daje vam svu količinu omega-3 masnih kiselina koja vam je potrebna tokom dana, a ona ojačava strukturu kože iznutra.

Nega

Sjaj na licu dobija se igrom svetla koja nastaje kada se sunčevi ili drugi svetlosni zraci odbijaju o površinu kože. Ako je ta površina ravna, zaglađena i ujednačene teksture, refleksija će biti veća. Mrtve ćelije na površini kože upijaju svetlost umesto da je reflektuju, pa je i to jedan od razloga zašto vam ten izgleda umorno. Takođe i bore na suvoj koži izgledaju još izraženije. Ako beživotni gornji sloj kože uklonite redovnim pilinzima, povećaćete i njen sjaj. Tako dopuštate koži da bolje diše, a ćelijama da se regenerišu i podmlađuju. Nikako ne zaboravite na redovnu dnevnu i večernju negu. Serumi će hidrirati kožu u dubljim slojevima, a kreme će uticati na to da dovoljna količina vode i ostane u koži. Supstanca koja vezuje vodu i koju želite da vidite na listi sastojaka svojih krema je hijaluronska kiselina.

Make up

Čak i ako vaša koža prirodno ne sija, dozvoljeno je da malo varate dok ne popravite njeno stanje. Parcijalni sjaj lica je u stanju na napravi čudo u sveukupnom izgledu. Opet je u pitanju igra svetla i senke, ali sada vi imate kontrolu. Neki delovi lica se naglašavaju svetlucavim i svetlim make up proizvodima, a samim ti i ističu te regije da bi lice izgledalo kao fino izvajana skulptura. Ako dodate previše sjaja, možete izgledati neuredno, zato i sa njim treba da budete pažljivi. Ključ je u odabiru tečne podloge koja ima satenasti efekat, a potom i u nanošenju iluminatora na predeo ispod obrva, suzni kanal, slepoočnice, centar nosa i gornje usne. Najprirodniji efekat daće kremasti proizvodi, koji se zbog svoje teksture mnogo lepše sijaju od prahova i kamena, koji mogu da izgledaju suvo, a ponekad čak i naglase bore na slepoočnicama. Prirodniji efekat daju proizvodi sa sitnijim česticama, tako da se pre opredelite za one koji imaju efekat satena umesto onih sa šljokicama.

Tretmani

Iako dosta toga možete da uradite sami, nekada vam je zaista potrebna pomoć stručnjaka. Mnogi dermatolozi i kozmetičari za blistavost tena savetuju tretman kiseonikom. Neophodno je da njime budu tretirani lice, vrat i dekolte. On dodaje volumen koži, njena površina se zaglađuje i momentalno izgleda revitalizovano. Jednom nedeljno sebe počastite i masažom lica. Ona podstiče cirkulaciju i pomaže koži da izbaci toksine. Ako je budete radili sami, lice lagano pređite negujućim uljem od unutrašnje strane čela ka spoljašnjoj, isto to ponovite sa obrazima i vratom. Nećete verovati koliko desetak minuta masaže nedeljno može da napravi razliku u sjaju kože.

Tekst: Branislava Kostić

Beauty trend sezone je ujednačen ten i savršena koža koja izgleda kao da sija iznutra. Leto je prepuno sunčevih zraka koji padaju na našu kožu i reflektuju se na najlepši mogući način. Uradite ove četiri stvari i...Blistajte!