Kada birate parfem, to je kao da birate donji veš: u pitanju je vrlo intimna kupovina, a i nije svaki za svaku priliku.

Miris bi trebalo da ocrtava vašu ličnost, da vam podiže samopouzdanje i utiče na to da se osećate sigurno i ušuškano. Za razliku od izbora pogrešnih gaćica, u svetu parfema greška vas može koštati i više od deset hiljada dinara, što je svakako previše.

Da biste odabrali pravi miris, nekoliko stvari morate znati:

Do's

- U kupovinu parfema idite ujutru. Prvo, čulo mirisa vam još nije zasićeno, kao što je slučaj u popodnevnim časovima, i u mogućnosti je da detektuje i najmanje razlike u notama. Drugo, sama koža u prepodnevnim časovima miriše nepromenjeno, tj. na nju još nisu stigli da utiču dnevni stres i hrana, alkohol, začini ili nikotin koje ste konzumirali.

- Testirajte maksimum onoliko parfema koliko imena možete da upamtite, a to je četiri. Ako ih bude više, ne samo što će vam se zbuniti mozak nego i čulo mirisa.

- Četiri mesta na kojima bi trebalo da testirate mirise su pulsne tačke, tj. koren šake i lakta.

- Parfem špricnite na kožu i pustite ga da se sam osuši, a potom pomirišite.

- Nosite pamučnu garderobu. Stvari od sintetike utiču na promenu samih mirisa.

- Ako se zbunite, tražite od prodavačice da pomirišete malo kafe (sve dobre parfimerije imaju tegle sa kafom u zrnu na vidnom mestu), da biste neutralisali čulo mirisa.  

Don'ts

- Jedini pravi način testiranja parfema je na koži. Na miris utiču pol, uzrast, hormonski status, tip kože, pa se jedan parfem može različito osećati na različitim osobama… Blotere zaobiđite u širokom luku.

- Nemojte nositi narukvice, satove ili prstenje jer metal, koža i tkanina mogu uticati na promenu mirisnih nota.

- Parfem nikako nemojte trljati (zglob o zglob), jer se tako narušava njegova molekulska struktura i miris se menja. Razmislite, čak ga ni kasnije ne trljate kada ga nanosite na vrat i kosu.  

Na kraju, i kada nađete pravi – ne preterujte: parfem bi, kao i rublje, trebalo da bude prijatno iznenađenje samo onome ko vam se približi dovoljno blizu. 

Extra savet:

Kada probam parfem, najbolju sliku o njemu dobijem ako odmah posle toga odem na trening. Taman prođe dovoljno vremena da se infiltrira u kožu, a i sama formula stigne da se pomeša sa mojim znojem i da mi da pravu sliku. 

Tekst: Branislava Kostić