Kada je šminka u pitanju, postoji jedna stvar koja nikada neće izaći iz mode i koja će uvek biti sinonim za ženstvenost, otmenost i seksipil – crveni karmin.

Znajući ovo, nikako mi nije jasna rečenica mnogih žena: „Nikada se nisam usudila ni da probam tu boju.” Tada se često nasmejem i kažem im da probaju, a da je rešenje, ako im se ne dopadne, udaljeno koliko i jedna papirna maramica.

Kada shvate da crvena boja na usnama nije ništa strašno, često me pitaju za savet, a ja uvek odgovaram istom rečenicom: „Crveni ruž je kao mini-suknja – ili izgleda najbolje moguće ili najgore moguće. Sa njim moraš da se ponašaš kao dama.

On je taj koji diktira ponašanje tebi, ali i svima oko tebe.” Da, to je čar te boje, ali su i odgovornosti velike. Uvek mi je u glavi jedna reč koju koristi naš poznati šminker, Aleksandar Đikić, kada vidi ženu sa razlivenim crvenim ružem: „Ajvar”. Smešno je, zar ne?

Ukoliko ne želite da izgledate kao zimnica, potrebno je da uradite samo nekoliko sitnica i svet je vaš:

- Usne prvo uokvirite tamnije crvenom olovkom i blago je razmažite ka unutra. Da bi usne izledale punije, ivice takođe osenčite ovom nijansom.

- Olovkom u svetlije crvenoj boji pređite preko tamije i obojite celu površinu usana. Kada ruž bude počeo da se skida, bićete srećni što je olovka tu.

- Ruž možete naneti pravo iz ambalaže ako ste vešti, a ako niste, za početak preporučujem četkicu. Kada nanesete prvi sloj, prislonite papirnu maramicu na usne i uklonite višak.

- Sada ponovo nanesite ruž, ali samo tapkajući. Na taj način nećete naneti prekomernu količinu koja će samo ostavljati tragove po zubima.

- Ako je potrebna korekcija, to učinite svetlije crvenom olovkom.

- Usne oivičite korektorom koji će naglasiti preciznost linije, sprečiti ruž da se razliva i pojačati kontrast usana u odnosu na celo lice.

Iako izgleda komplikovano, sve se ovo može uraditi za pet minuta, a efekti su tu satima. 

Tekst: Branislava Kostić

Crveni ruž je kao mini-suknja – ili izgleda najbolje moguće ili najgore moguće. Sa njim moraš da se ponašaš kao dama!