Retke su žene koje opušteno uživaju u slatkišima, i ne pitaju se na kom delu tela će se to malo zadovoljstva koje su sebi priuštile pojaviti u vidu neželjenog „tapacirunga“. Svesne smo da je, kada je figura u pitanju, šećer jedan podmukli zlikovac: ako se prepustimo njegovoj zavodljivoj pesmi, naša čula će uživati na trenutak, ali onda nastaje haos na svim drugim poljima. Da li ste znale da zbog tog slatkog zadovoljstva možete dobiti i bore?

Nauka kaže: molekuli šećera bombarduju ćelije tela vezujući se za masti i proteine u toku procesa koji se zove glikacija. Završni proizvodi uznapredovale glikacije skraćeno se nazivaju AGE-i (engleski: advanced glycation end-products, prim. prev.), i dovode do očvršćavanja i deformacije proteinskih vlakana. Najviše saznanja o njihovom štetnom uticaju dobijeno je iz istraživanja koja se bave dijabetesom: oštećenja vezivnog tkiva i hronični upalni procesi koji su posledica visokog nivoa šećera u krvi mogu izazvati bolesti poput katarakte i Alchajmera, suženja krvnih sudova i oboljenja gušterače i jetre.

Kolagen i elastin, proteini koji mladalački ten čine zategnutim i elastičnim, su najpodložniji glikaciji. Kada se oni povežu sa glukozom, koža slabi, gubi boju i tonus, što neizostavno dovodi do nastajanja bora, mlitavosti i gubitka sjaja. Prisustvo AGE-a kožu istovremeno čini manje otpornom na spoljne agresore poput sunčevih zraka i nikotinskog dima. Cheryl Karcher, dermatolog iz Njujorka, kaže: „Kao prvo, glukoza menja normalno stanje ćelije. Kao drugo, ona stvara slobodne radikale, tako da ima duplo negativno dejstvo na proces starenja.“

Do određene mere, glikacija je normalan deo života – odvija se u svima nama, u svakom trenutku. Danas je, čak, i merljiva: unakrsne veze koje nastaju između šećera i proteina odaju fluorescentni zraci koje naučnici mogu da registruju uz pomoć Visia Complexion Analysis kamera. „Ako ovom kamerom slikate decu, njihova lica biće vrlo tamna“, kaže Greg Hillebrand, biohemičar firme Procter & Gamble, „ali, sa svakom decenijom, AGE-i, a samim tim i svetlost, se akumuliraju.“ To znači da bi, kada napunimo 60 godina, na Visia snimcima mogli da izgledamo kao usijani vanzemaljci iz filma Cocoon.

Spoljne posledice glikacije postaju vidljive između 30. i 35. godine, kada nagomilana oštećenja, nastala kao posledica UV zračenja, oksidativnog stresa, hormonskih promena i nagomilavanja AGE-a, počnu da se ispoljavaju kao znaci starenja. „Dok ste mladi, vaše telo ima više resursa da se odbrani od oštećenja i proizvodi više kolagena“, kaže Fredric Brandt, američki dermatolog koji je 2007. godine među prvima lansirao anti-age proizvode za negu kože, posebno razvijene da se suprotstave štetnim efektima glikacije. „Kada dođete u određene godine, ovi nusproizvodi šećera počnu da se nagomilavaju, i to u isto vreme kada prirodni mehanizmi odbrane slabe.“

Besmisleno je da gorko žalite dan kada ste prvi put probali svoj omiljeni desert. Ovaj proces, nažalost, nije vezan samo za prerađene šećere. Zdrava hrana, poput integralnih žitarica, voća i povrća, se takođe pretvara u glukozu u toku varenja, mada, na manje štetan način. Ipak, eliminisanje svih vrsta šećera iz ishrane nije preporučljivo, zato što su oni nephodno gorivo za ćelije i energetski metabolizam, bez koga ne bismo mogli da preživimo.

„Kod većine ljudi sa normalnim nivoom glukoze, glikacija je proces koji se postepeno odvija tokom celog života i oko toga stvarno ne bi trebalo praviti mnogo buke“, kaže Hillebrand, „ali način života i ishrana mogu da utiču na to koliko brzo će njene posledice postati vidljive na koži.“ Jedno od glavnih obeležja glikacije je žutilo kože, karakteristično za pušače. „Pušenje smanjuje količinu antioksidanasa u koži, dok vitamine C i E telo koristi kako bi se izborilo sa svom oksidacijom koju prouzrokuje nikotin (zato pušačima ne ostaje puno antioksidanasa koji bi se nosili sa normalnim procesima kao što je glikacija). Ukoliko na to dodate visok glikemijski indeks, prosto tražite nevolju.“

Glikacija se ne može zaustaviti, ali je moguće usporiti je. Hillebrand tvrdi da neke farmaceutske kuće već rade na tzv. razbijačima AGE-a, koji bi raskidali već formirane unakrsne veze. Iz perspektive ishrane, stvari su vrlo jednostavne: potrebno je odreći se belih šećera i fruktoze. „Iako se svi ugljeni hidrati na kraju pretvaraju u šećer, kada konzumirate one zdrave, kao što su integralni pirinač i hleb, dobijate manju količinu glukoze i to sporije“, kaže Karcher.

Brandt, takođe, preporučuje dodatke ishrani koji sadrže karnozin, aminokiselinu koja štiti od nagomilavanja AGE-a.

U ovoj priči i nega kože igra važnu ulogu. Naučnici su u potrazi za moćnim antiglikacionim agensima još od 80-ih godina prošlog veka, kada je biohemičar Anthony Cerami otkrio da molekuli aminogvanidina blokiraju formiranje veza između glukoze i kolagena, ali su se proizvodi koji sadrže pouzdane sastojke što se bore protiv AGE-a pojavili prvi put na tržištu tek pre šest godina.

Danas, kada je glikacija opšte priznata kao jedan od glavnih uzroka starenja, mnoštvo anti-age preparata sadrži supstance koje umanjuju njen efekat. Najveća zvezda među njima je dobri stari zeleni čaj, za koji je je dokazano da znatno ometa proces glikacije, dok istovremeno stimuliše sintezu kolagena. Budite sigurne, ako redovno pijete zeleni čaj, ili koristite proizvode koji ga sadrže, već štitite svoju kožu.

Smatrajte ovo malim slatkim olakšanjem.

Tekst: Manda Javorina