Ako ne računamo period kada sam sa pet godina stavljala mamine karmine, prva „ozbiljna” šmika koju sam počela da upotrebljavam je maskara. Krenula sam sa četrnaest godina. Od tada, nijedan dan nije prošao da je nisam stavila, i tako se družimo maskara i ja skoro dve decenije.

Podatak da je ona najprodavaniji komad šminke na svetu, potvrđuje da se i dosta drugih žena ponaša isto. Nezahvalno je govoriti o tome koja je maskara najbolja, jer je to vrlo individualna stvar, ali vam mogu dati nekoliko saveta koje primenjujem svakodnevno:

Do's

- Kada je maskara već pri kraju, i nema je dovoljno na četkici, izvucite je do pola i lagano kružite po obodu tube. Tako ćete sakupiti i maskaru koja se nakupila na ivici ambalaže.

- Najviše proizvoda nanesite u korenu trepavica, i to cik-cak pokretima. Tako ćete stvoriti dobru bazu koja će ih držati usmerene naviše, a istovremeno ćete postići efekat debljeg korena i većeg broja dlačica.

- Maskaru skidajte proizvodima na bazi ulja.

- Ako nanesete previše maskare, višak skinite kažiprstom, pokretima nagore i to dok je proizvod još vlažan. Obavezno koristite spoljašnju stranu kažiprsta. 

- Kada nanosite dva sloja, nemojte čekati da se prvi osuši. Tako samo možete dobiti suv efekat, a i neretko se desi da maskara počne da se kruni i pada po jagodicama.

Don'ts

- Kada otvorite maskaru, nemojte uvlačiti i izvlačiti četkicu, tj. pumpati, tako ulazi veća količina vazduha u tubu i proizvod se brže suši.

- Izbegavajte da nanosite maskaru na donje trepavice. Tako se oko otvora, i nadole, dobija efekat „lutke”. Ovo jedino pristaje devojkama do 25. godine. Nakon tog uzrasta, poželjno je maskarom postići lifting efekat, tj. efekat „mačke”. Stavljajte je samo na gornje trepavice, i krajeve usmeravajte ka spolja i naviše.  

- Nikada, nikada, nikada nemojte zaspati sa maskarom! Proizvod ukrućuje dlačice, a one tako najlakše pucaju. 

Tekst: Branislava Kostić