Činjenica: Vitamin C je neophodan da bi telo ostalo zdravo. Iako bi trebalo da se unosi ishranom, svakako je jedan od suplemenata koji se danas najviše koristi. Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste to da je ova supstanca mnogo više od leka za prehladu. Još je davne 1617. godine, John Woodall, prvi postavljeni hirurg Britanske istočnoindijske kompanije preporučio lekovitu upotrebu soka od limuna u svojoj knjizi. Vekovima kasnije shvatilo se da je on neophodan sastojak kozmetičkih proizvoda ‒ da bi koža izgledala mlađe i da bi njena tekstura bila lepša. Kako bi se iskoristili svi njegovi benefiti, najvažnije je znati koju količinu vitamina C treba uneti u organizam i na koji način.

Manje je više
Naše telo ne može da proizvodi vitamin C samo od sebe, stoga je potrebno da ga pronađemo na nekom drugom mestu. Stručnjaci raspravljaju među sobom koje su to dovoljne količine koje bi trebalo da unesemo svakoga dana, što ishranom, što suplementima. Ana Kristina Skarapac, nutricionista i portparol Britanskog udruženja nutricionista, kaže da je sasvim dovoljno da ta količina bude 40‒60 mg po danu. Unošenje većih količina neće imati efekta: „Vitamin C je rastvorljiv u vodi, a to znači da će svaku prekomernu količinu telo odmah izbaciti napolje.“

Doza kolagena
Možda i najvažnija uloga ovog vitamina, kada je kozmetička industrija u pitanju, jeste ta da stimuliše proizvodnju kolagena u koži – to je tajna zategnute i jedre kože. Starenje i izlaganje UV zracima smanjuje količinu kolagena u koži, a vitamin C pomaže ne samo da se njegova proizvodnja ponovo pokrene nego se i pravi tačno ona supstanca koju koža može da iskoristi.

Flekice na obrazima
Svaka žena koja je imala akne zna koliko su uporne male crvene tačke koje ostaju na obrazima posle njih. Vitamin C deluje na više nivoa tako što utiče na proizvodnju kolagena, regeneriše kožu i briše sve depigmentacije koje su akne mogle da izazovu.

Odličan antioksidans
Posle izloženosti UV zracima, smogu i dimu slobodni radikali na koži ugrožavaju našu kožu. Oni to čine tako što se vežu za deo zdrave ćelije, na taj način naruše njenu strukturu, izazovu propadanje, a samim tim i oštećenje kože. Vitamin C se vezuje za slobodne radikale pre nego što uspeju da naruše strukturu zdrave ćelije i na taj način je čuva.PageBreak
Pomorandže nisu jedino voće
Ako želite da povećate količinu vitamina C u organizmu, nemojte samo kupovati pomorandže i limun. Kivi, crvena paprika, jagoda i peršun takođe su ogromni izvori ovog blaga. Povrće i voće jedite sveže, presno i odmah posle sečenja, jer termička obrada uništava vitamin C. Sveži voćni sokovi, bez dodatka šećera takođe su odlični. Idealno bi bilo da ih pravite sami. Ako se borite sa prehladom, postoje i druge namirnice koje mogu da vam pojačaju imuni sistem: šampinjoni suzbijaju širenje virusa, a suplementi cinka sprečavaju pojavu infekcija. Brokoli, ananas i dinja su takođe namirnice bogate ovim lekovitim vitaminom.

Pojačana cirkulacija
Vitamin C igra veoma veoma važnu ulogu u našoj cirkulaciji. Kako starimo, naši krvni sudovi (vene i arterije) postaju slabi, krv protiče sporije, a to ima negativne posledice po naše zdravlje, pogotovo srce. Namirnice kao što su pomorandža, grejpfrut i limun pojačavaju zidove naših krvnih sudova, zaglađuju njihovu površinu i tako omogućavaju bolji i brži protok krvi.

Čitajte etiketu
Da bi bio efektivan u kozmetičkim proizvodima, vitamin C mora da bude stabilizovan. Ako se to ne učini, onda on prestaje da bude učinkovit kao antioksidans i može da pravi probleme, tj. da on sam pušta te neželjene slobodne radikale. Obratite pažnju na rok trajanja svojih kozmetičkih proizvoda, bilo bi najbolje da budu u zatvorenoj ambalaži tako da sam sadržaj ne dolazi u kontakt sa vazduhom (ampule, kapsule, pumpice). Ako je proizvod promenio miris ili dobio žućkastu boju, znači da se pokvario i da je vreme da ga bacite. Zato birajte bele ili prozirne proizvode da biste uočili ovu razliku. Supstance koje stabilizuju vitamin C u proizvodima su magnesium ascorbyl phosphate i ascorbyl palmitate. Prilikom kupovine kreme ili seruma gledajte da budu na listi sastojaka.

Blag i bezbedan
„Osim što je upotreba vitamina C vrlo raznovrsna, ona je i bezbedna“, kaže doktor Tom Mammone, izvršni direktor brenda Clinique za farmakologiju kože. „Leči skoro svaki problem kože: od starenja, izlaganja UV zracima, hiperpigmentacije… i zato se nalazi u skoro svakom proizvodu koji služi za oporavak kože.“ Takođe ima veliku ulogu u sprečavanju upalnih procesa, široko ga u radu koriste i dermatolozi, a lekari kažu da skoro svaka žena može na licu da nosi serum vitamina C i da je to uglavnom sve što joj je potrebno.PageBreak
ELLE SUPER SAVETI:

Da izbelite flekice...
Uporne crvene tačkice koje su nastale kao posledica akni, a nalaze se na sredini obraza vrlo teško i sporo prolaze. Decleor Aroma White C Brightening Spot Corrector, 3.503 din.

Da se izborite sa slobodnim radikalima...
Čist vitamin C u prahu koji se u dodiru sa kožom pretvara u fluid, odmah se bori protiv svih agresora kojima je koža izložena. Dr Sebagh Vitamin C Pure Vitamin C Powder Cream, 12.875 din.

Da oporavite kožu...
Idealna kombinacija su antioksidantna svojstava vitamina C i anti age svojstva vitamina E. Zajedno idealno štite kožu od spoljnih agresora. SkinMedica Vitamin C+E Complex serum, 4.700 din.

Da se brzinski probu dite...
Ujutru se prvo umijte toplom vodom da očistite lice, pa hladnom da bi se zatvorile pore. Nanesite kremu sa vitaminom C da biste pokrenuli cirkulaciju. Clarins Daily Energizing krema za lice, 3.021 din.

Da regenerišete kožu oko očiju...
Koža oko očiju zahteva posebnu negu, pa je tako i tretirajte. Vitamin C smanjuje pojavu tamnih krugova oko očiju. Sensai Premier krema za negu kože oko očiju, 34.975 din.

Koliko nam je vitamina C potrebno?
Količina vitamina C koju unosite u organizam pri konzumaciji 100 g namirnica:
Pomorandža 99% (dnevnih potreba)
kelj 200% (dnevnih potreba)
ljuta papričica 404% (dnevnih potreba)