Starenje kože i u tom procecu stvaranje bora, neminovnost je svakog ljudskog bića. Ipak danas, sa ogromnim napretkom nauke, postoje jednostavniji načini da se tragovi godina na našem licu ublaže i da prirodan proces starenja zapravo ne bude neprijatnost, već odraz našeg bogatog životnog iskustva.

S tim u vezi, zatražili smo konsultaciju od doktorke Jasmine Lalošević, specijaliste za naučni antiejdžing i vlasnice Ordinacije za regenerativnu medicinu i Centra „AestheticMed Lalošević“.

Da li sve žene „stare” različito?

Proces starenja kože jeste različit kod različitih žena. Tu moramo uzeti u obzir hronološku i biološku starost, koje se ne poklapaju baš uvek. Moja preporuka je da je savet za antiejdžing negu potrebno da dâ stručnjak. Ipak, naučnici se slažu da su promene na koži različite u različitim životnom dobima (hronološko starenje), pa su zato potrebe žena u tridesetim drugačije nego u četrdesetim ili pedesetim godinama.

U čemu se to prvenstveno ogleda?

Kada je koža mlada ona je jedra i zategnuta, aktivna u proizvodnji hijalurona koji koži daje volumen i jedrinu, kao i stvaranju mladih kolagenskih vlakana koja koži daju čvrstinu i elastičnost. U tridesetim sve to počinje polako da se menja, dok su četrdesete i godine preko toga već vreme da, ukoliko niste, počnete sa antiejdž tretmanima. 

Šta najčešće zabrinjava vaše pacijente koji dolaze po savet za borbu protv bora?

Dva najčešća pitanja odnose se na opuštenost tonusa kože i pojavu bora smejalica. U prvom slučaju, pacijenti imaju utisak kao da im koža lica klizi na dole, iako nemaju vidljive bore. U drugom slučaju, bore se primećuju samo kada se smeju, ali su žene zabrinute da se ne prodube. Treba znati da je koža oko očiju veoma tanka i delikatna za tretiranje. Revitalift Laser krema je dala veoma dobre rezultate u praksi u fazi pojavljivanja bora. Botoks tretman na primer, sprečava dinamičke bore i nastajanje trajnih bora, ali čak ni tada nije dovoljno samo to. Potrebna je adekvatna nega, u svakom slučaju, a to se može postići samo pravilnim odabirom kreme. 

Koji biste nam savet dali, kako da održimo mladalački izgled što duže?

Pravilna i dozirana nega su ključne za dobar izgled. Kad to kažem, mislim isključivo na pravilnu, svakodnevnu negu kože. Domen estetske medice u vezi sa korekcijama u izgledu kojima se mogu nadomestiti jagodice, konturirati lice ili korigovati usne, spada u lični izbor i potrebu. Ali čak ni tada ne treba zaboravitii na pravilnu negu, jer koža stari i menja se fiziološki iz dana u dan. Najvažnija je prava mera i ne preterivati ni sa estetskim, ni sa antiejdž tretemanima, a ni sa preteranom upotrebnom krema. Pravilan odabir je najvažniji, jer je koži kao živom organu potrebno dozvoliti da je aktivna i da sama proizvodi svoj hijaluron i kolagen. Mi joj možemo pomoći u tome i stimulisati je, ali nikako zbunjivati je preterivanjem u svakom smislu. Svakodnevna pravilna nega je veoma važna. Dakle, ne treba preterivati jer manje je više, a najvažniji je pravilan izbor nege u vezi sa stanjem kože i godinama koje imamo.

Revitalift laser: nega protiv bora koja se usuđuje da se suprotsavi tretmanu laserom

Naučnici L’Oréal Paris laboratorija kreirali su negu protiv bora sa trostrukim efektom: umanjuje bore, učvršćuje kožu i preoblikuje konture lica. Zahvaljujući formuli sa viskom koncentracijom hijaluronkse kiseline i pro-xylana, ova nega protiv starenja kože pokazuje da „radikalne mere” nisu uvek rešenje i da postoji svakodnevna rutina u nezi kože koja pomaže ublažavanju tragova starenja. Hijaluronska kiselina deluje u dubljim slojevima kože i smanjuje dubinu bora, dok pro-xylan poboljšava proces regeneracije tkiva i stimuliše sintezu kolagena.



Za svakodnevnu negu kože protiv bora L’Oréal Paris vam nudi Revitalift Laser rutinu koja obuhvata dnevnu i noćnu kremu, kremu za predeo oko očiju i serum. Isprobajte Revitalift Laser i uverite se svojim očima.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/