Od 25. godine života, na površini kože počinjemo primećivati prve znakove njenog starenja.

(Osnovna pravila lepote nakon ulaska u četrdesetu)

Prvo su to tanke linije, koje vremenom postaju prave bore, a ono što sa godinama takođe primećujemo jeste gubitak čvrstine i volumena kože usled pada proizvodnje kolagena i elastina.

I mladalački sjaj je sv teže zadržati, a siva, suva i osetljiva koža u 30-ima polako, ali sigurno postaje stvar svakodnevice.

Kako se uhvatiti u koštac s time i kako na primeru većine 30-godišnjakinja transformisati svoju uobičajenu beauty rutinu, saznajte u nastavku.

Pazite šta stavljate na kožu

Jednom kada zakoračite u 30-e, vreme je da se promeni i vaša svest o nezi kože. Takođe je vreme da počnete slušati potrebe svoje kože, najpre zbog toga što ona postaje sve osetljivija. Tokom trudnoće, koža mnogo lakše gubi vlagu i mnogo lakše upija proizvode koje nanosimo na nju, te time njen senzibilitet značajno raste. Čak i ako niste prošli kroz trudnoću, primetićete pojačanu osetljivost kože, a to može biti i zbog stresa, loše ishrane i generalno lošeg načina života. Imajte na umu da koži u ovoj fazi života morate priuštiti ono najbolje – preparate s umirujućim efektima i proizvode koji garantuju bogatu hidrataciju kože, pa biste saveznika mogli da pronađete u raznim esencijama za lice – trenutno hit proizvodima korejske kozmetike. Izbacite iz beauty rutine proizvode koji iritiraju kožu, sadrže parfeme ili konzervanse.

Dva puta nedeljno radite piling

Nekada ste piling radili kako biste sprečili pojavu bubuljica i akni, a sada u 30-ima ga radite kako biste odrastanjivali mrtve ćelije, ali i povećali elastičnost. Želite li da vaša koža u svakom trenutku izgleda sveže i sjajno, piling praktikujte dva puat nedeljno. Birajte pilinge koji sadrže koktel kiselina i moćnih antioksidansa, ali i umirujućih sastojaka koji će kožu zadržati u balansu.

(Sprečite pojavu bora: Sve što možete da uradite za mladalački izgled kože bez korišćenja botoksa)

Investirajte u serum za posvetljivanje kože

U 30-ima estetski problem postaje i hiperpigmentacija, koja je posledica pojačane proizvodnje melanina u koži, kao i neuravnoteženih hormona, preteranog izlaganja suncu i generalno ‘lošeg’ stila života. Želite li vidljivo smanjiti pojavu tamnih mrlja i postojećih nedostataka na koži, investirajte u serum za posvjetljivanje kože, koji će vam čak i u kućnoj radinosti pomoći da postgnete ujednačeniji ten.

Insistirajte još više na zaštiti kože od sunca

Jedan od glavnih krivaca progresivnog starenja kože je štetno delovanje UVA i UVB zraka, zbog čega 30-godišnjakinje u svoju beauty rutinu obavezno moraju uvrstiti delotvornu zaštitu kože od sunca. Proizvod sa zaštitnim faktorom zaista je ključan, pogotovo onaj koji sadrži cinkov oksid i titanijev dioksid. Osim što će manje iritirati osetljivu kožu lica i tela, takođe će se pobrinuti da zaštiti kožu od štetnog zračenja i uticaja sunčevih zraka na nastanak bora i smeđih mrlja. Uz kremu sa zaštitnim faktorom, nužno je i povećati unos antioksidansa koji neutralizuju slobodne radikale, bilo kroz hranu (šareno voće i povrće) ili kroz suplemente koji jačaju odbrambeni mehanizam kože.

Podstaknite proizvodnju kolagena 

Sigurni smo da znate da se sa godinama proizvodnja kolagena usporava (za 1% svake godine). A da li ste znali da specijalnom kozmetikom možete podstaći proizvodnju i na taj način odložiti pojavu daljih znakova starenja? U tome vam klasične kreme možda neće pomoći, već one one koje sadrže naprednu, višeslojnu kolagensku formulaciju i koje prodiru u dublje slojeve kože gde dugoročno podstiču sintezu kolagena.

(Na njihovom licu godine se ne vide: Otkrivamo koje proizvode protiv bora koriste zvezda)

Obratite pažnju na područje oko očiju

U 30-ima počinje da se javlja stvarna i stalna potreba za kremom kojom ćete tretirati područje oko očiju. Upravo ovde, gde je koža najtanja, počinju da se pojavljuju prve fine linije bora, kao i oni izdajnički znakovi umora u obliku vrećica ispod očiju i tamnih podočnjaka, kojih se svi želimo rešiti. U ovim godinama neke žene posežu za injekcijama hijaluronske kiseline, a ako tražite još uvek rešenje u klasičnoj kozmetici, kremu za područje oko očiju obavezno aplicirajte dva puta dnevno – ujutri i uveče. Krema koja sadrži peptide, hijaluronsku kiselinu i antioksidanse pomoći će vam da "razbudite" tamno područje ispod očiju, a ona s kofeinom uhvatiće se u koštac sa opuštenim i natečenim kapcima, koje će se vizualno učvrstiti.

Maska jednom nedeljno

Maske za lice naprednije su nego ikad i samim time mnogo efektivnije. Na brz i nežan način brinu za vašu kožu i zaisno od vrste, mogu da reše specifičan problem koji vas muči na licu. Pomažu čak i dok spavate – noćne maske bogate aktivnim sastojcima štede vreme i uz pomoć njih spajate lepo i korisno.

Preuzeto sa: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/