Kada se osvrnemo na revije za 2017. koje su jasan ostavile trag u sve četiri internacionale prestonice mode, glavni utisak odslikava politički ton celokupne sezone - a to je da ovde i sada sve prolazi.

Za neke dizajnere to je podrazumevalo povratak opuštenoj jednostavnosti na pistama, za druge to je bila proslava kreativnosti iskazana živim bojama.

Oslobađajući u svojoj suštini, to nije bio samo poziv na zajedništvo već i na poštovanje individualnosti u svim njenim oblicima.

1. Upadljiv aksesoar

Iako bi se možda pre mogao svrstati u modne trendove, našao se i na ovoj listi. Prvenstveno iz razloga što su u pitanju aksesoari za kosu, kakve smo mogli videti na Rodarte reviji. A tu su i rajfovi sa biserima koji nose potpis Altuzarra, kao i jednostavno neizostavne kožne beretke koje su ukrale reviju Diora u Parizu.

2. Superprirodna koža

Vladalvina minimalizma u beauty departmanu najvidljivija bila je na revijama Calvina Kleina i modne kuće Fendi. Fokus je bio na unutrašnjoj lepoti svakog modela, ali takvoj da je ona zračila i spolja. Što u isto vreme znači da je čista koža, bez vidljive šminke, ali vidno negovana bila u prvom planu. Proizvod koji se isticao jeste highligter, jer upravo on je naglašavao sve gore navedeno.

3. Živi portreti

Kao što smo i naveli u uvodu, nisu svi dizajneri inspiraciju imali u komplesnosti prirodne lepote, negi su poželili da se poigraju sa make-upom i publici predstave sve njene moćne i zabavne forme. To je ponajvieše za rukom pošlo modnim kućama Eckhaus Latta, Maison Margiela i Loewe.

4. Muške frizure

Sve je počelo sa dramatično ošišanim modelima na reviji Alewander Wanga, da bi evoluiralo u pixi frizure 60-ih na Pradi. Ultra kratka kosa postala je vodeći trend u ovom departmanu.

5. Neon za hrabre

Žive i jarke boje bile su predlog brojnih modnih kuća, na opšte iznenađenje ljubitelja lepote, jer jesen i zima po nepisanom pravilu sa sobom nose zagaiste tonove. Međutim, to nam ne preporučuju iz modnih kuća Versace,  Vivienne Westwood i Prabal Gurung. Nanesite neonske boje narandžaste na oči i odvažno iskoračite u sive dane, jedno je sigurno - bićete primećeni.

6. Na ceni je različitost

Mnoštvo pega? Depigmentacija? Suviše taman ili suviše svetao ten? Smatrate li ove navedene stavke beauty problemima? Ako i jeste iz brojnih modnih kuća vam poručuju da ono što je smatrano problemom, ne samo da to više nije, već je i poželjno. Slavite različitost, slavite individualnost i prikažite je u najboljem svetlu. 

7. Jedinstveni repovi

Da, reći ćete da nema ničeg novog u nošenju repa sa jedne strane, ali to baš i nije u potpunosti istina, ne ako pogledate reviju sjajnog J.W. Andersona. Svilenkasta, zaglađena kosa vezana je u rep sa jedne strane, dok je detalj poput minđuše koja prekriva celo uho maksimalno istaknut. Alexander McQueen nam je sa druge strane predstavio dugu kosu u svoj svojoj lepoti, uvezanu u sine repove i blago uvijenu, ali bujnu i raskošnu u stilu princeza iz renesansnog perioda.

8. Pletenice su i dalje trend

Od onih mini u hipi stilu, koje smo mogli videti u Valnetnovoj kolekciji za sezonu jesen/zima 2017. , do onih jednostavnih i stilozovanih na hiljadu i jedna način, kakve su dominirale na reviji Alberte Ferreti.

9. Sve sem klasičnog ajlajnera

Make-up od ove sezone postaje pravo polje za eksperimentisanje. Najbolji primer je možda u modnoj kući Marni, gde se poigravanje sa ajlajnerom svelo na jedan potpuno novi nivo, a tu je svakako i Saint Lauren i Chanel. Budite odvažne i svoje četkice iskoriste maštovito ove zime.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/