Neki od proizvoda koje često koristite mogu prouzrokovati isušivanje, pa čak i oštećenje kože, ali i opadanje kose i to sve iz razloga jer su namenjeni da se koriste određeno vreme i tada deluju onako kakva im je i namena.

Tako nakon određenog vremena njihove pozitive karakteristike počinju da se pretvaraju u negativne.

Zato pre no što posegnete za prajmerom ili šamponom za suvo pranje kose, pogledajte ovu listu i saznajte na koji način i koliko dugo biste ih trebali korstiti.

1. Losioni za samopotamnjivanje

Ovaj tip losiona sadrži sastojke poput DHA i erythrulose, a oni su poprilično nepredvidljivi i nikad ne znate koje boje će vaša koža postati. Boja zapravo dolazi od mrlja koje stvara enzimska reakcija na kiseonik. Te ukoliko losion koristite konstanto bez, vaša koža če biti onesposobljena od proizvodnje prirodnih enzima, te će postati suva i beživotna.

Najmudrije što možete uraditi za sebe i svoju kožu, jeste da napravite pauzu od barem nekoliko nedelja između mazanja.

2. Prajmer

Većina prajmera napravljena je na bazi silikona koji pomaže da se pore bukvalno zaglade, ali na taj način ujedno zarobljava znoj i ulja u koži. Zbog toga ovaj proizvod koristite pri posebnim događajim i svako izbegavajte da ga nanosite svaki dan, jer bi silkon mogao vrlo lako zapušiti pore i stvoriti akne, te izazvati razne probleme na koži. Kada skidate šminku, a ukoliko ste koristili prajmer, koristite jaka sredstva za pranje lica, koja tope silikone, ne biste li zaista očistili pore.

3. Šampon za dubinsko pranje kose

Šamponi za dubinsko čišćenje kose odličan su pomagač koji će očistiti vaše teme i kosu od svih proizvoda koji su se nataložili i time vam maste kosu. Ako prečesto koristite ovakve šampone možete ukloniti prirodne masnoće sa temena i uzrokovati da se još više masti kako bi nadoknadilo nedostatak vlage. Ovakve šampone koristite najviše dva puta mesečno, jer bi vam češće od toga moglo napraviti više štete nego koristi.

4. Električne četkice za čišćenje lica

Trenutno su električne četkice za čišćenje lica izuzetno popularne jer daju osjećaš vrlo čistog i svežeg lica, ali upravo zato ih ne bi trebali prečesto koristiti. Ovaj alat odlična je pomoć pri nezi, ali koliko god nežne bile, ove četkice su ipak grube za osetljivu kožu lica. Mogu isušiti kožu i uzrokovati akne pa čak i ekceme i ostala medicinska stanja. Najbolje ih je koristiti od dva do tri puta nedeljno, nikako svaki dan.

PageBreak

5. Maske za intenzivnu obnovu kose

Maske za obnovu kose mogu biti vrlo korisne, jer kosu između ostalog čine instant glađom, ali takve maske sadrže različite sastojke koji su dobri isključivo ako ih koristite povremeno, a mogu biti štetni ukoliko ih koristite često i čak izazvati oštećenu i ispucalu kosu. Koristite ih najviše jednom u dva nedelje, jer ćete tako iskoristiti najviše dobrobiti iz njih.

6. Tečni mat ruževi

Ovi ruževi za sune na vrhuncu su svoje popularnosti, a volimo ih jer su praktični.  Nakon nanošenja ne moramo skoro ćitav dan brinuti da li se karmin skinuo, ali ovakvi ruževi sadrže sastojke koji vrlo isušuju usne. Osetile ste sigurno i same tu suvoću na usnama. Najbolje bi bilo skidati ih kokosovim uljem i nakon nošenje ne nositi ih nekoliko dana kako bi se  koža na usnama obnovila.

7. Šampon za suvo pranje kose

Omiljeni nam i vrlo praktičn šampon za suho pranje kose, u sebi sadrže baby puder koji upija masnoću i ako ga koristite prečesto on može isušiti tjeme i izazvati nastanak peruti. Također, suhi šamponi mogu se nataložiti na tjemenu i ne dopustiti mu da diše. Ovakve šampone nemojte koristiti više od nekoliko puta mjesečno.

8. Piling

Piling tela odličan je ako ga radite povremeno jer je potrebno skinuti odumrle ćelije sa kože kako bi nove mogle disati. Prečesto korištenje pilinga zapravo skida nove ćelije i tako isušuje kožu pa ga pokušajte koristiti optimalno jednom u dve nedelje, što se odnosi i na lice i na telo.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/