Poznato je da se Manuka med smatra najlekovitijom vrstom meda koja povoljno deluje na ceo organizam. Pored oralne upotrebe, ovaj med se može aplicirati na kožu u vidu obloga- za posekotine, rane ili akne.  

(8 čudesnih blagodeti meda)

Zato smo izdvojili dva tipa DIY maske, koju možete primeniti u zavisnosti od vašeg tipa kože.

Hidrantna maska

Manuka med se može koristiti samostalno- kao maska za lice, jednostavnom primenom meda na čisto i vlažno lice. Međutim, za postizanje najboljih efekata preporučujemo da isprobate ovu odličnu masku koja se sastoji od kokosovog i avokadovog ulja. Ova divna maska intezivno hidrira kožu, dajući joj zdrav i blistav sjaj.

1. Izgnječite četvrtinu avokada u posudi i kada smesa bude glatka, dodajte 1 kašičicu kokosovog ulja i 1 kašičicu meda Manuka. Smesu dobro promešajte dok se ne sjedini.

2. Nanesite masku kružnim pokretima (nek vam prsti budu vlažni). Ostavite da deluje 15 minuta.

3. Kada je maska odradila svoje, isperite lice toplom vodom. Nakon čišćenja toplom vodom, pređite na hladnu, kako biste zatvorili pore.

(3 maske za lice na bazi meda)

Piling maska

Ova piling maska sadrži tri ključne komponente: maslinovo ulje, smeđi šećer i Manuka med. One sadrže prirodne i efikasne sastojke koji intezivno čiste pore. Maslinovo ulje se koristi za omekšavanje kože, smeđi šećer za blagi piling i med za toniranje.

1. Uzmite 1 kašiku kvalitetnog maslinovog ulja, 1 kašiku braon šećera i 1 kašiku Manuka meda. Dobro izmešajte sastojke, dok maska ne postane viskozna i pomalo lepljiva.

2. Dobijenu masku nanesite na važno lice, koncentrišući se na problematične delove. Ostavite da odstoji od 1 do 2 minuta.

3. Očistite lice toplom vodom. Na kraju pranja, namažite hranljivu kremu.

Tekst priredila: Kristina Milošev