Pinceta

Kako funkcioniše: Čupate dlačicu po dlačicu u pravcu rasta, držeći je što bliže korenu.

Najbolje je za: Male površine na licu.

Koliko traje: 3 ‒ 8 nedelja

Savet: Pre svake upotrebe pincetu očistite alkoholom jer ćete tako smanjiti mogućnost infekcije.

Moguća nezgoda: Ako dlačicu ne povučete dovoljno brzo ili je ne držite blizu mestu rasta, može da se desi da pukne i kasnije uraste.

Brijanje

Kako funkcioniše: Koristite mehanički ili električni brijač i držite ga što bliže koži.

Najbolje je za: Bilo koji deo na bilo kojoj površini.

Koliko traje: 1 ‒ 2 dana

Savet: Brijač mora biti savršeno oštar i ako se odlučite za ovu metodu, najbolje bi bilo posle tuširanja kada su koža i dlaka mekani ili čak u samoj kadi.

Moguća nezgoda: Postoji uverenje kako obrijana dlaka raste jača nego pre, ali to je samo mit. Istina, zasečena je oštrije i ima deblji vrh nego ona koja raste posle uklanjanja iz korena. U samoj njenoj strukturi ništa se ne menja. Ali zbog te oštrine ova metoda najmanje je preporučljiva za oblast lica. 

Depilacija

Kako funkcioniše: Raspoređujete lepljivu supstancu (hladni/topli vosak ili šećernu pastu) po regiji sa koje želite da uklonite dlačice, a potom je uklanjate naglim trzajem 

Najbolje je za: Veće površine

Koliko traje: 3 ‒ 6 nedelja

Savet: Da bi ova metoda bila uspešna i kako bi lepljiva supstanca imala za šta da se veže, dlačice moraju da porastu minimum pola centimetra. Ako se odlučite za topli vosak, neka se ohladi što je više moguće kako ne biste dobili opekotine. Toplotu testirajte na gornjem unutrašnjem delu podlaktice. 

Moguća nezgoda: Urasle dlačice, osip, sitne bubuljice. Dlačice na licu rastu u različitim pravcima, pa se prilikom uklanjana depilacijom često ne ispoštuje pravac rasta svake, te se dešavaju upalni procesi.  

Epilacija laserom

Kako funkcioniše: Stručno lice uklanja dlačice jakom svetlošću lasera, tako što je usmerava na označenu površinu. 

Nabolje je za: Veće površine 

Koliko traje: Dva meseca nakon tretmana nema rasta dlačica, a za potpuno uklanjanje potrebno je nekoliko tretmana, tj. četiri do osam. Između tretmana dlačice ne bi trebalo da čupate, već samo da ih brijete. 

Savet: Tokom tretmana obavezno je da nosite zaštitne naočare. Najbolje bi bilo da vam je koža pre intervencije veoma svetla (neosunčana) jer laser funkcioniše tako što prepoznaje razliku u boji kože i same dlake. 

Moguća nezgoda: Crvenilo i blaga nadutost kože u trajanju do 24 sata. Nekada se dešavaju i opekotine pa je zato najbolje da ovakve tretmane radite pod nadzorom dermatologa.*

Epilacija elektrolizom

Kako funkcioniše: Stručno lice uklanja dlačicu tako što stavlja iglicu u folikul dlake i uništava ga blagom strujom. 

Nabolje je za: Pojedinačne dlačice ili za one veoma svetle ili sede koje ne mogu da se uklone laserom. 

Koliko traje: Isto kao i kod epilacije laserom.

Savet: Tokom tretmana obavezno je da nosite zaštitne naočare. Koža pre tretmana treba da bude svetla i neosunčana jer  elektroliza funkcioniše tako što, kao i laser, prepoznaje razliku u boji kože i same dlake. 

Moguća nezgoda: Crvenilo, otok i mali ožiljak. Kod osoba koje su tamnopute, moguća je pojava pigmentacije koja obično nestaje nakon tri meseca.*

Depil kreme

Kako funkcioniše: Na željena mesta nanosite kremu koja rastvara proteine koji čine dlaku. 

Nabolje je za: Bilo koji deo na bilo kojoj površini.

Koliko traje: 2 ‒ 5 dana

Savet: Iako postoje kreme koje su namenjene tretmanu dlačica na licu, ipak uradite test na podlaktici. 

Moguća nezgoda: Ako kremu ostavite predugo ili vam je koža preosetljiva, moguća su oštećenja površinskog sloja. 

*Pošto su dlačice na licu često hormonskog porekla, za njihovo potpuno uklanjanje trebalo bi da se obratite endokrinologu.

Tekst: Branislava Kostić