Nakon zimskih meseci, koža je isušena, što od hladnoće, a što od parnog grejanja, pa proleće najčešće dočekamo sa licem koje se peruta, zateže i svrbi. A pred nama su letnji dani, puni sunca koje može dodatno da ošteti već načetu kožu. 

Zato je sada pravo vreme da zavirite u špajz i od sastojaka koje već imate napravite savršene prolećnu maske za lice. Kombinujte prirodne sastojke za maske za lice i vidite šta vam odgovara.

(Matcha + banane: Napravite sami idealnu masku za vašu kožu)

Maska sa pomoradžama

Pomorandža je puna vitamina C, a upravo to je potrebno koži nakon zime kako bi se povratio sjaj. U kombinaciji sa medom i kiselim mlekom, koji će hidrirati i umiriti kožu, ova maska će vam brzo oporaviti kožu.

Potrebno je:

- polovina pomorandže

- dve kašike kiselog mleka ili grčkog jogurta

- kašika meda

Priprema: Polovinu pomorandže kašikom izvadite iz kore sa sve pulpom (nemojte da cedite), pa dodajte kiselo mleko i med. Sve dobro promešajte, a ako vam deluje previše retko slobodno dodajte malo brašna radi teksture. Maska se nanosi na čisto lice, i drži se 30 minuta. Može da stoji u frižideru u zatvorenoj tegli do nedelju dana.

Melem za suvu kožu

Kombinacija žumanceta i ulja se decenijama koristi kako za negu suve kose, tako i za oporavak kože. Ako vam smeta specifičan miris žumanceta, dodajte dve kapi eteričnog ulja po izboru (izbegavajte čajno drvo i mentu, ta ulja su za masnu kožu).

Potrebno je:

- dve kašike meda

- žumance

- dve kašike maslinovog ulja

Priprema: Na tihoj vatri otopite med, ali pazite da ne bude previše vruć. Zatim dodajte žumance i sve dobro umutite. Na kraju dodajte i ulje, pa sve umutite žicom. Dobićete smesu sličnu majonezu. Masku nanesite na čisto lice, držite pet minuta, pa skinite vlažnom krpom. Zatim sve ponovite još jednom.

(Nega filmskih diva: Napravite masku za lice koju koriste holivudske glumice)

Maska sa semenkama

Iako semenke nisu na listi najčešćih sastojaka u maskama za lice, one sadrže puno hranljivih i negujućih sastojaka i ulja, koja odlično utiču na kožu. Bitno je samo da se semenke dobro samelju, a ako veću kolićinu semenki meljete oko 10 minuta u blenderu, one će pustiti svoja ulja i dobićete nešto što liči na kikiriki puter.

Potrebno je:

- 100 grama semenki bundeve 

- kašika meda

- kašika pavlake

- kašika maslinovog ulja

Priprema: Semenke sameljite ili ih dobro izgnječite u avanu. Prelijte maslinovim uljem, i pustite da odstoji oko 10 minuta. Dodajte i ostale sastojke, sve dobro promešajte pa ovu masku nanesite na čisto lice. Ostavite da odstoji pola sata, pa sperite kružnim pokretima. Ovako ćete usput odraditi i piling. Ostatak maske čuvjate u frižideru, koristite je dva puta nedeljno.

(Anti-age saveti: Kako da nadmidrite godine)

Osvežavajuća maska

Krastavac ne mora da se koristi samo za predeo oko očiju, već može da bude jako koristan za celo lice. On umiruje i hidrira kožu, a u kombinaciji sa drugim sastojcima postaje prava super-maska.

Potrebno je:

- manji krastavac

- dve kašike ulja od semenki grožđa

- kašičica soka od limuna

Priprema: Krastavak izrendajte na najsitnije rende, ili ga sameljite u super-secku. Dodajte ulje i sok limuna, koji će imati osvežavajući efekat i pomoći će vam da se rešite fleka. Nanesite na čisto lice i ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite. U međuvremenu na očima možete da držite kolutove krastavca, koji otklanjaju otoke i podočnjake.

Izvor: 24sata.rs