Ponekad nas sitne navike, potpuno nesvesno dovode do dugoročnih posledica, iako nam se to na prvi pogleda ne čini.

Akne nastaju zbog stresa ili zbog reakcije na neki proizvod i to su činjenice na koje ne možemo uticati osim ako ne prestanemo da koristimo te proizvode, odnosno pokušamo da se manje nerviramo. S druge strane, tu su naše sitne navike kojih se ne oslobađamo, jer često nismo ni svesni da nam štete.

Ovo su 4 najčešće navike zbog koji vam se ponovo stvaraju akne:

# Mnogi pogrešno veruju da je isušivanje masne ili kombinovane kože rešenje za problem sa aknama, pa zato posežu za proizvodima s alkoholom. Potpuno pogrešno, jer isušena koža zapravo prouzrokuje akne. Zato, pogledajte sastojke i pripazite da vaš gel za čišćenje lica ne sadrži alkohol.

# Benzil peroksid je snažni antibakterijski sastojak preparata protiv akni, a brojne kliničke studije u proteklih 30 godina su dokazale njegovo dejtsvo u redikovanju Propionibacterium acnes, bakterije koja živi u lojnim folikulama. Ovaj sastojak čisti mrtve ćelije kože i eliminiše višak ulja i sebuma u folikulama, sprečavajući dalje upalne procese. Posebno je delotvoran u kombinaciji sa antibiotičkim losionima ili kremama. Važno je međutim, da preparat ne sadrži više od 5 odsto benzil peroksida, iako je dozvoljeni maksimum 10 odsto, jer će previše isušiti kožu što će samo stvoriti dodatne akne.

# Znamo da je teško odupreti se istiskivanju mitisera, ali pokušajte da taj deo posla ipak ostavite profesionalcu. Kod kuće koristite pilinge i proizvode za čišćenje pora koji će ublažiti problem.

# Tretiranje ožiljaka od akni ne sme da se svodi samo na prikrivanje. Umesto za korektorom posegnite za tretmanom koji će regenerisati kožu i oporaviti je. Korektor će samo provremeno da sakrije nedostatke, ali ih neće popraviti.

izvor: fashion.hr