Smog, stres, umor, dim cigarete... jesu „neprijatelji“ s kojima se susrećemo svakodnevno. Oni ostavljaju prepoznatljiv trag na našoj koži, a univerzalan lek u protiv ovih „neizbežnih pratilaca“ jeste san!

Organizmu je potrebno osam sati da se odmori i oporavi od prethodnog dana, zato frazu beauty sleep treba da shvatite bukvalno. Dok spavate, koža dobija dvostruku moć regeneracije, kreme prodiru dublje i njihovi sastojci su delotvorniji. Retinol, glikolna i hijaluronska kiselina, ključni agensi u anti-age borbi, po danu gube svoju magičnu moć, ali noću postaju pravi mali eliksiri lepote.

Takođe, u snu organizam rebalansira količinu vode i koža nadoknađuje vlagu izgubljenu u toku dana pa, ako spavate kraće, imate odlične šanse da se probudite sa podočnjacima, nadutog lica ili dehidrirane kože na kojoj su bore izraženije. Zato uvek skinite šminku, dobro očistite lice i pre nego što odete u krevet, velikodušno nanesite proizvode za negu.

Kafa, alkohol, šećeri, začinjena i masna hrana ne samo što stvaraju „jastučiće“ u predelu stomaka i butina, već će i glava na jastuku trpeti posledice. Sva uneta energija neće imati kuda da ode (nesanica), organizam će zbog začina zadržati više vode (naduti podočnjaci) ili dehidrirati zbog alkohola (suva koža), a šećer ima posebno poguban uticaj na ten (masna koža/iznenadne bubuljice). Ako ste baš gladni, pojedite bananu, činiju cerealija, popijte šolju čaja od mente ili čašu mleka. I kad smo već kod jastuka, birajte satenske jastučnice jer se na njima koža lica ne „gužva“ i stavite nekoliko kapi lavande ili ruzmarina, pomoći će vam da se opustite i lakše utonete u kvalitetan san.

Spavanje u brojkama

Dokazano je kako je brojanje ovaca previše monotono da nam pomogne da zaspimo. Evo nekih brojki koje to nisu, a na koje svakako treba da obratite pažnju:

180 dana sna u proseku izgube roditelji u toku prve dve godine od rođenja deteta.

60 minuta više sna, prema istraživanjima, potrebno je ženama u odnosu na muškarce. Veruje se kako nedostatak tog vremena čini da žene budu podložnije depresiji nego muškarci.

29 puta u proseku se u toku noći pomerimo ili promenimo položaj tela.

18 dana, 21 sat i 40 minuta jeste rekord za najduže vreme provedeno bez sna.

6 puta u toku noći probudi se svako od nas, ali ako to traje samo nekoliko sekundi, toga se ne sećamo.

Tekst: Jelena Nenadić