Masna koža, suprotno mišljenjima, nije samo rezervisana za tinejdžerske dane već se javlja i kod žena u 40-im i 50-im godinama.

Kada padne količina estrogena, lojne žlezde imaju običaj da aktiviraju i proizvode više sebuma na koži. Masnu kožu karakterišu i velike pore te vidljiv trag masnoće na licu koji ostavlja neuredan izgled.

Možda vas to u ovom trenutku ne teši, ali žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno neguju, i manje su sklone borama.

1# Suprotno mišljenjima, masnu kožu nije potrebno isušivati. Kontraefekt koji će se stvoriti je taj da će vaša koža proizvoditi sve više i više sebuma. Sastojci poput natrijum lauret sulfata i amonijak lauret sulfata privremeno će vas rešiti viška sebuma, ali dugoročno će vaša koža reagovati proizvodonjom novog, i to u još većoj količini. Koristite proizvode za čišćenje bez sulfata.

2# Mnogi smatraju da masnu kožu ne treba dodatno hidrirati, jer je masna! Potpuno pogrešno, jer svaki tip kože treba da se hidrira, pa i masna. Nije dovoljno samo piti tečnost tokom dana, morate da koristite hidrantne kreme, kao i serume i kreme za lice.

3# U svojoj torbi uvek imajte termalnu vodu za osveženje lica, jer je odličan izvor hidratacije. Termalnu vodu će zameniti hidrolat, još jedan potpuno prirodan izvor hidratacije za vašu kožu. Naravno, možete koristiti i tonik namenjen vašem tipu kože, ali za dnevno osveženje termalna voda i hidrolat su jednostavniji.

4# Ne postoji magični lek za masnu kožu. Znamo da biste najviše voleli neku čarobnu kremu koja će rješiti sve vaše probleme, ali ona još uvek ne postoji. Umesto toga, preporučujemo vam da koristite matirajuću kremu ili uklanjate višak sebuma s lica tokom dana. Umesto matirajućih papira, možete se čak poslužiti maramicom.

5# Možda ćete nerado to prihvatiti, ali opustite se. Stres uveliko utiče na povećanje količine sebuma. Stres uzrokuje pojačan rad nadbubrežne žlezde koja zatim podstiče pojačan rad lojne žlezde. S obzirom da je stres nemoguće izbeći, pronađite svoju zonu opuštanja.

izvor: fashion.hr