Ujutru

1. Očistite lice. Sredstvo za čišćenje stavite na suvu kožu. Dobro utrljajte kružnim pokretima, a potom uklonite vlažnim ubrusom. Tako ćete ukloniti i mrtve ćelije koje su se nagomilale na površini kože tokom noći, dok se ona regenerisala.

2. Stavite dnevnu kremu. Da biste spremili lice na dnevnu dozu toplote i uređaja za klimatizaciju, nanesite hidrantnu kremu. Sačekajte da proizvod potpuno upije pre nego što počnete da se šminkate.

3. Zaštite kožu SPF-om. Starenje je 80% prouzrokovano UV zračenjem, nemojte preskakati ovaj korak.

4. Uzmite suplement. U toku doručka popijte kapsulu vitamina C ili E, koji su odlični antioksidansi i pomaži koži iznutra. Konzumirajte hranu sa velikom količinom omega-masnih kiselina i vitamina E (riba i avokado).

Uveče

1. Skinite šminku sa očiju. Natopite tupfere uljanim rastvaračem i samo ih držite na kapcima desetak sekundi da bi se šminka razložila. Potom očistite celo lice kao i ujutru. Čistač uklonite nežnom, vlažnom gazom.

2. Ubrusom skinite višak vode, ali ipak ostavite lice blago vlažno.

3. Serum. Istisnite količinu seruma veličine zrna graška na vrh jagodica i nanesite na lice i vrat. Ovo je veoma značajan korak, jer serumi prodiru u dublje slojeve kože nego kreme, pa tako i intenzivnije neguju. Najbolji efekat se postiže tokom noći, jer se koža obnavlja dok vi spavate.

4. Krema. Zagrejte količinu kreme veličine zrna grožđa između dlanova, a potom dlanovima pritisnite kožu lica i vrata. Noćne kreme imaju jače regenerativne sastojke.

Jednom, dva puta nedeljno

1. Koristite piling. Tako ćete najbolje ukloniti mrtve ćelije, koje zapušavaju pore. Automatski će i proizvodi koje nanosite bolje delovati.

2. Stavite masku. Odmah posle pilinga, a najbolje da to radite uveče, nanesite masku za lice koja odgovara vašoj trenutnoj potrebi (anti age, hidratacija, čišćenje).

3. Podstaknite cirkulaciju. Masažom ili laganim lupkanjem podstaknite cirkulaciju krvi. Osim što ćete dobiti sveži sjaj, tako ćete i ubrzati regeneraciju ćelija.

Zamene i dodaci

Osetljiva koža

- Čistač zamenite micelarnom vodom

- Piling zamenite proizvodom protiv crvenila kože

- Maska koju nanosite bi trebalo da bude hipoalergenska

Suva koža

- Kožu čistite isključivo mlekom za čišćenje kože

- Svoj dnevni režim dopunite losionom, koji ćete nanositi odmah posle čišćenja, a pre kreme

- Hidrantni serum zamenite uljanim

Problematična koža

- Piling zamenite jastučićima natopljenim sredstvom za čišćenje

- Čak i ako se ne šminkate, nanosite prajmer za sužavanje pora

- Koristite proizvode za ciljno uklanjanje bubuljica

Masna koža

- Zamenite mleko za čišćenje gelom na bazi salicine kiseline

- Obavezno upotrebljavajte tonik posle čišćenja koji će izbalansirati kožu

Tekst: Branislava Kostić