Vrhunska naučna dostignuća možda uspevaju da pobede vreme, antiage metode nege lica zakoračile su u daleku budućnost, a kada je o nezi tela reč, stvari stoje veoma slično. Ako, kao mi, niste zagovornik estetske hirurgije i radikalnih rešenja koja nam nudi kozmetološka industrija, volite svoje telo i želite da bude lepo i negovano bez obzira na to da li vam je 20, 30, 40 ili 50 godina, dovoljno je da mu svaki dan poklonite malo pažnje... I da vodite računa šta jedete.

Vrat, dekolte, leđa

Naše bake umele su da kažu: „Pogledaj ženi vrat i znaćeš koliko ima godina”. Prve fine linije i bore, opuštena i suva koža najpre postaju vidljivi upravo na vratu, a potom i na dekolteu, a za to postoji više razloga. Mišić vrata nije povezan ni s jednom koštanom strukturom, a sadrži veoma malo masnog tkiva, baš kao i koža dekoltea, pa su zato skloniji gubljenju elastičnosti nego koža na drugim delovima tela. Osim što se na ovim delovima tela lako formiraju bore, oni i najbrže reaguju na štetna zračenja ranim pojavljivanjem pigmentiranih tačaka.

Da bi se sprečilo prerano starenje ovih zona, dovoljno je kod kuće  primenjivati nekoliko jednostavnih pravila nege: redovan piling blagim sredstvom na bazi voćnih kiselina, dva do tri puta nedeljno nanošenje hranljivih preparata i maski, svakodnevno tretiranje hidratantnim kremama koje se ujutru i uveče nanose masažom laganim kružnim pokretima, ne rastežući kožu. Tuširanje gelovima čije se formule zasnivaju na algama i drugim elementima iz mora. Što se tiče leđa, da bi se sprečilo nastajanje grube kože i zadebljanja, kožu bi trebalo redovno negovati preparatima koji sadrže glikolsku kiselinu za eksfolijaciju i kremama sa ureom za hidrataciju.

Ruke, stomak i noge

Koža našeg tela stari i pod uticajem spoljašnjih faktora i pod uticajem životnih promena: trudnoća, porođaj, promena hormonskog statusa, ali i ishrane, odnosno čestog variranja u težini ili dehidratacije organizma. S godinama ćelije kože gube mogućnost zadržavanja vlage, a to dalje utiče na kožu koja gubi elastičnost i čvrstinu, postaje suvlja i sklona pucanju. Najjednostavniji antiage tretman kože ruku, stomaka i nogu jesu losioni za zatezanje kože koji su danas dostupni u bezbroj verzija.

Obratite pažnju na etikete

Ako sadrže aktivne komponente poput matrixyla ili argirelina, onda će pojačati proizvodnju elastina i kolagena. Takođe, odlične su kreme i losioni s visokim procentom aloe vere, koja je poznata po umirujućim i isceliteljskim svojstvima, dok ulje jojobe ili bademov buter omekšavaju kožu i obezbeđuju joj duboku hidrataciju. Hijaluronska kiselina, inače prirodno prisutna u našem organizmu, deluje tako što zadržava vlažnost kože i poboljšava razvoj tkiva i ćelija.

Koži je potrebno da diše

Baš kao što se i sami osećamo svežije i odmornije kada dišemo punim plućima, tako je i našoj koži s vremena na vreme potreban dobar „udah” čistog kiseonika. Obnavljanje zaliha kiseonika i pojačano snabdevanje kože kiseonikom od neprocenjive je važnosti za mladalački i svež izgled tela i zategnutost kože. Kiseonik pomaže u proizvodnji kolagena, elastina i ostalih elemenata neophodnih za održavanje dobrog izgleda, ali i zdravlja naše kože. Tretmani kiseonikom funkcionišu na isti način na koji na naš organizam utiče vežbanje – pokreću i ubrzavaju cirkulaciju koja s godinama slabi i usporava se pa je razmena materija sporija, hranljivi sastojci teže dospevaju u ćelije kože i ona, samim tim, brže stari. Kiseonik trenutno pojačava energetski nivo kože, poboljšava čistoću i ubrzava oporavak posle hemijskih piling tretmana.

Voda

Čuvenih osam čaša vode dnevno je obavezno. Spiraju toksine iz organizma, napajaju kožu vodom, čine je svežom i elastičnijom. Ako vam je unošenje obične vode dosadno, ekspermentišite sa bistrim supama, sokovima od svežeg voća i povrća, čajevima, pa čak i voćem i povrćem koje ima visok procenat vode – lubenice, krastavci, pomorandže, salata, paradajz...

Vitamin C

Nepravilna ishrana, previše boravka u zatvorenim prostorijama, nervoza i brz životni tempo faktori su iz naše svakodnevice koji dovode do preranog starenja kože. Najbolja prevencija ove vrste agresivnog napada na zdravlje i izgled kože jesu tretmani na bazi vitamina C, koji osvežava, regeneriše i oporavlja kožu, smanjujući bore i pore, osvežavajući ten i zatežući kožu. Vitamin C je posebno blagotvoran za kožu pušača, kao i za saniranje posledica prekomernog izlaganja suncu. Vitamin C u ćelijama kože ubrzava sintezu kolagena i time jača elastičnost kože, dok kao antioksidant istovremeno redukuje oštećenja kože koja nastaju kao posledica delovanja slobodnih radikala.

Piling

Piling je jedan od najosnovnijih neinvazivnih antiage tretmana, a može se sprovoditi u specijalizovanim salonima ali i kod kuće. Piling enzimima papaje, aloe vere ili zelene jabuke dobar je za regeneraciju kože i odstranjivanje odumrlih ćelija epiderma. Obnavljajući piling enzimima vrsta je prirodne eksfolijacije; enzimi prodiru kroz gornji sloj tkiva, čiste pore i poboljšavaju teksturu kože, njen tonus i elastičnost. Piling neće imati efekat na već postojeće bore ali će, dugoročno, vašoj koži dati bolju „startnu poziciju” s koje kreće u borbu za dužu mladost. Nakon pilinga koža je sjajnija, nežnija i lakše upija hranljive materije iz preparata koje nanosite.

Osam sati sna

Čuvenih „osam sati sna za lepotu” nisu bajka – spavanje noću najbolje je vreme za obnavljanje ćelija kože, za borbu protiv slobodnih radikala i usvajanje hranljivih elemenata iz preparata koje koristimo. Dokazano je da se koža noću obnavlja mnogo brže nego danju. Istovremeno, kozmetička sredstva najčešće efikasnije „rade” kada nisu izložena štetnim Sunčevim zracima, zagađenom vazduhu, stresu organizma... Zato je hidratantne kreme i losione za telo najbolje nanositi pred spavanje, posle tuširanja. Ne zaboravite da posebnu pažnju pred spavanje posvetite stopalima i petama: nanesite što masniju kremu ili čak čisti vazelin, a potom sve to „upakujte” u pamučne čarape koje ce poboljšati usvajanje hidratantnih sastojaka.

Saveti za svaki dan

Tuširajte se kraće, hladnijom vodom – mlaka voda sprečava isušivanje kože. Koristite organske pamučne maramice za skidanje šminke ili nanošenje preparata za negu. Neorganski materijali mogu biti grubi za kožu, oštetiti njenu površinu i tako ubrzati stvaranje sitnih bora. Dobar piling celog tela možete uraditi i dok se tuširate, masirajući kožu kružnim pokretima četkom od prirodne dlake.