Mislili ste da će se s vremenom, kada bubuljice nestanu, smanjiti i pore, ali se to nije desilo? Naravno da nije, a glavni krivac za to je proces starenja. Kada ste mladi, kolagen, elastin i hijaluronska kiselina daju volumen dermisu. Koža izgleda puno, jedro i zategnuto, a posledica toga je da su pore manje vidljive ili u potpunosti nevidljive. Kako smo svakodnevno izloženi uzročnicima starenja: sunčevim zracima, atmosferskom zagađenju, dimu cigareta ili stresu, koža polako gubi svoju finu strukturu jer se njena odbrambena funkcija usporava i slabi. Pošto polako prestaje proizvodnja kolagena i elastina, a gravitacija i dalje naporno radi, pore se proširuju, izdužuju, postaju ovalnije i tako se više vide.

Ovaj proces započinje već u dvadesetim godinama, ali postaje vidljiv tek u tridesetim. Drugim rečima, što je koža čvršća, pore su manje vidljive. Videli ih ili ne, one su tu. Moraju da postoje, jer se zahvaljujući njima znojimo i izlučujemo sebum, koji predstavlja prirodnu barijeru kože prema spoljnoj sredini. Mnogo razloga utiče na to da izgledaju veće nego što jesu: masnoća, prljavština, mrtve ćelije kože koje ih zapušavaju i tako im šire prečnik. Zato je potrebno da redovno čistite lice, da bi pore bile uže. Takođe je važno da obratite pažnju na sredstva za negu i čišćenje kože i sastojke koje sadrže. Skoro je otkriveno da cinaropirikin usporava foto-starenje tako što onemogućava stvaranje slobodnih radikala i smanjuje upalu kože koja nastaje kao posledica delovanja UVB zraka, a sadrži ga artičoka! Cinaropirikin utiče i na sužavanje pora.

Osim artičoke kvalitetni sastojci koji utiču na njihovu redukciju su omega masne kiseline i vitamin C. Vitamin C je pritom i supstanca koja podstiče prirodni piling. Takođe, probajte da upotrebite i vitamin A, koji velikodušno preporučuje dosta dermatologa. Retinol podstiče obnavljanje kože i utiče na to da ona počne da radi na optimalnom nivou. To znači da se redovno regeneriše, a tako se smanjuje lučenje masnoća koje vodi do stvaranja akni. Istina je da blagi piling može da napravi veliku razliku, tako da ne bi bilo loše da ga radite jednom nedeljno. Tako se uklanjaju već mrtve ćelije, pa koža lakše diše. Izbegnite duge vrele kupke, jer se zbog njih pore dodatno otvaraju. To je idealna stvar kada ste u kozmetičkom salonu, ali ako to radite svakodnevno, pore će se sve teže i teže skupljati.

Najbolje bi bilo da ujutru i uveče blago šokirate svoju kožu tako što ćete je ispljuskati hladnom vodom. Ona privremeno zateže kožu, povećava joj tonus, a posledica su manje vidljive pore. Na kraju, nemojte se previše opterećivati izgledom svoje kože. Svako od nas na licu ima oko 300.000 pora. One će se s vremenom proširivati, to je sigurno, na vama je samo da redovnom i pravilnom negom taj proces što više odložite.

Profesionalni tretmani

Fraxel: U pitanju je procedura kojom se frakcionisanjem laserskog zraka prave mikropovrede u dubokim slojevima kože i tako stimuliše njena regeneracija. Na tim mestima dolazi do snažne stimulacije sinteze kolagena i proizvodnje mnoštva novih kolagenih vlakana, koja formiraju potpornu mrežu kože. Laser se pokazao vrlo efektnim kod uklanjanja ožiljaka od akni i uvećanih pora.

Dermaroler: Ovaj roler utiče na teksturu kože tako što stimuliše proizvodnju novih ćelija, ali bez termalnih oštećenja. U pitanju je blaža tehnika od laserske. Malim rolerom sa iglama od titanijuma prelazi preko lica i tako aktivira proces samozalečenja i regeneracije kože. Podebljavaju se dermis i epidermis i stimuliše proizvodnja kolagena. Tako se popravlja tekstura kože i smanjuje veličina pora.

Brzo i kratkotrajno: Lepše lice u 4 koraka i 10 minuta

Toniziranje – Posle čišćenja lice pređite tonikom na bazi ruže koji ste prethodno držali u frižideru, on će pomoći porama da se skupe.

Hidratacija – Opredelite se za fluide i losione umesto za kreme jake teksture. Ukoliko vam koža nije ekstremno suva, teške kreme će samo podstaći da se koža brani, što će ona i učiniti lučenjem veće količine masnoće. 

Prajming – Posebni kozmetički proizvodi popunjavaju mikrootvore na koži i daju iluziju sitnijih pora.

Pokrivanje – Laganu tečnu podlogu na bazi vode nanesite prstima. Stavite je manje na mesta gde su pore proširenije. Teža, uljana tekstura će ih samo istaći.

Tekst: Branislava Kostić