Ako ste jedna od onih koje popularne cipele sa štiklom nose samo u posebnim prilikama otkrivamo vam koji su to problemi s kojima ćete se sigurno susresti i kako da ih preduhitrite!

Preuske cipele

Problem preuskih cipela koje se urezuju u kožu može da bude prilično nepodnošljiv. Iako se prirodna koža nakon nekoliko nošenja rastegne i prilagodi vašoj nozi postoji trik koji će ubrzati postupak. Ulijte običnu vodu u bočicu s raspršivačem pa malo pošpricajte nove cipele. Obujte ih i nosite po kući dok se ne osuše.

Nažuljani jastučići stopala

Zbog štikli s visokim potpeticama prednji deo stopala može da bude vrlo bolan jer je na njemu opterećenje čitave težine tela. Kako bi ublažili bolove i sprečili nastajanje tvrdog i bolnog žulja na tabanu upotrebite silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale. Isto tako možete da potražite sunđerasti samolepljivi uložak koji podseca na onaj za kurje oči, odrežite ga u obliku gazišta te zalepite na prednji deo.

Neodgovarajući pad štikle

Ako je luk, odnosno srednji deo vašeg stopala potpuno u vazduhui ne dodiruje gazište štikle to znači da ste odabrali pogrešan kalup za vaše stopalo. Iako se ovaj problem ne može rešiti i velika je veroatnoća da ćete već nakon prvog nošenja osetiti bol u stopalima, može se barem ublažiti. Pokušajte u cipele staviti uložak s pojačanim prednjim delom. On će podići vaše stopalo delomično preneti pritisak na prednji deo. Ako pri kupovini cipela osetite da vam stopalo nije pravilno selo u cipelu radije ih nemojte kupiti i potražite udobniji model.

Znojenje stopala

Ako inaše niste skloni preteranom znojenju stopala razlog zbog kog se to događa najverojatnije su preuske cipele ili materijal od kog su napravljene. Uska cipela stišće prste na nogama koji se međusobno greju i time pojačavaju znojenje. Isto tako, materijali koji 'ne dišu' takođe uzrokuju isti problem. Guma i veštačka koža trebale bi biti rezervisane za hladne dane dok prirodna koža i platno odgovaraju toplim godišnjim dobima. Ukoliko nosite čarape neka budu pamučne.

Nažuljala peta

Iako premale i preuske cipele najšešće izazivaju žuljeve i nagnječenja isto mogu učiniti i one prevelike. Stopalo koje konstantno klizi po cipeli vrlo će verojatno nažuljati petu i urezati se u kožu, posebno ako cipele nosite na bosu nogu ili najlonke. Ali i za ovaj problem imamo rešenje. Na prednji deo cipele (petu) nalepite već pomenuti komad samolepljivog sunđerastog uloška ili flaster za kurje oši. On će sprijeciti da vaše stopalo slobodno 'luta' po cipeli.

izvor:zadovoljna.hr