Nove cipele i prelazak u potpuno drugačiju obuću koja se nosi bez čarapa koje štite kožu najčešći su uzročnici žuljeva koji u trenu mogu da upropaste najvažniji događaj u vašem životu ili običnu šetnju da pretvore u pravu noćnu moru!

Kada se to desi, poželjno je da imate pri ruci neki od sledećih prirodnih saveznika koji će vam pomoći da se izborite sa bolom i da što pre uđete u svoje omiljene cipele.

Aloa vera

Aloa vera (koju možete da pronađete u velikom broju proizvoda koji sadrži ekstrakte biljke Aloa Vera) je definitivno najbolji lek koji možete da izaberete za žuljeve. Prerežite list ove biljke i sokom namažite žulj. Bol bi uskoro trebao da nestane.

Kantarion

Ulje od kantariona je upravo poznato po svom antiupalnom delovanju i možete ga napraviti kod kuće ili kupiti u apoteci. Kantarion smiruje upaljeno mesto i podstiče da vam tkivo zaraste.

Crni luk

Osim što je nezaobilazna namirnica luk ima antibakterijsko dejstvo. Na mestu uboda insekata ili na nažuljano mesto dobro je namazati s polovinom glavice crnog luka ili komadićem napraviti zavoj koji ćete držati celu noć.

Beli luk

Ovo je vrlo zdrava namirnica koja pomaže i u borbi protiv bradavica i žuljeva. Beli luk može da pomogne da eliminišete oba problema: jednostavno utrljate beli luk na bolno područje 3 ili 4 puta dnevno, sve dok koža potpuno ne zaraste.

Vazelin

Planinarili ste ceo dan, a kada ste došli kući otkrili ste novi žulj na stopalu? Pre spavanja namažite mesto s melemom ili vazelinom. Oba sastojka umiruju kožu i pomažu da rana zaraste.

Čuvarkuća

Sveži sok iz mesnatih listova čuvarkuće, zimzelene biljke kou mnogi uzgajaju u vrtu kao ukras, sadrži antibakterijska svojstva zbog kojih se često koristi u lečenju žuljeva. Mast za ublažavanje bolova možete sami da napravite tako što ćete 2-3 lista čuvarkuće samleti i staviti u gazu kako bi iscedili sok. Zatim taj sok izmešajte s jednakom količinom bademovog ulja i stavite na žulj da deluje par minuta, nalepite flaster i isti postupak ponovite tri noći zaredom.