Serena Williams je ove godine dominirala uspesima u ženskom tenisu, čisteći pred sobom turnire na grand slem turnirima poput Australian Opena, French Opena i prošle nedelje Wimbledona. Međutim, poslednjih nekoliko meseci priče o njenoj neverovatnoj igri zamenili su naslovi o Sereninom izgledu, a sve je počelo od članka koji je nedavno objavljen u Njujork Tajmsu.

Kontraverzni komad koji je nosila teniserka, imao je za cilj da istraži pritiske ženstvenog izgleda na terenu, ali je ipak bio slabo prihvaćen. Mnogi čitaoci su negodovali na Twitteru optužujući članak o "sramnom prikazu" Serenine mišićave figure.

Njena legija fanova koji nazivaju sebe #Renasarmy je stala u njenu odbranu, uključujući i autorku J.K.Rowling.

(Video koji pokazuje zašto je nemoguće izgledati „savršeno“ prema savremenim standardima lepote)

Mediji i društvo godinama unazad analiziraju i stavljaju pod lupu sve ženske teniserke. Tek nedavno, šef Saveza brazilskog fudbala, Marco Aurelio Cunha, rekao je da je ženski fudbal stekao popularnost zbog porasta lepih igrača na terenu i što su "sada gaćice nešto kraće, a frizure mnogo sređenije." Po njegovom mišljenju, njihov sve bolji izgled je odgovoran za rekordni broj gledalaca ove godine na Svetskom kupu.

Pravu novinu ne predstavlja medijska analiza ženskog tela, već Serenin stav prema kontroverzi. U nedelju uveče, na Šampionskoj večeri u Londonu, ona je izabrala da nosi roze haljinu koja prijanja uz telo, ističući sve mišiće i naravno ženstvenost. Zatim je Serena postavila fotografiju na Instagram, na kojoj je pokazala svoje telo u bikiniju dok leži na plaži u Švedskoj. Obe slike šalju snažnu poruku: Ona se oseća više nego prijatno u svojoj koži!

(Nerealni standardi lepote)

Serenino nonšalanto ponašanje nas podseća na drugu internacionalnu zvezdu koja je jednako nezainteresovana za pritiske "savršenog izgleda"- Jennifer Lawrence.

Prošle nedelje u San Diego’s Comic-Con, Jennifer je govorila iskreno (bez dlake na jeziku, u svom prepozntaljvom stilu) o planovima u karijeri, šta teži da uradi, ali i oko teme savršenog izgleda tela u Holivudu, temi koje mnoge zvezde radije izbegavaju.

"Kada dođete do određenog uspeha, ljudi će vas zaposliti i želeće da budete u njihovom filmu, tako da ih nije briga kako izgledate. Borba za savršenu težinu najčešće pogađa glumce i glumice koje nisu uspeli da stignu do određenog mesta", rekla je Lawrence.

Pre nego što je postala jedna od dobro plaćenih glumica,  Jennifer se suočavala sa istim ne fer očekivanjima. U intervju iz 2013. za Cosmopoliten, ona je priznala: "Neko mi je rekao da sam debela i da ću dobiti otkaz ako ne smršam."  Ali Lawrence, slično kao Williams, nije podlegla pritisku. Tokom intervjua, nastupa na crvenom tepihu i pres konferencija, ona je nastavila da izražava svoju ljubav prema hrani, kao i činjenicu da ona nikada ne bi gladovala kako bi napredovala u karijeri.

"Radije bih izgledala malo zaobljeno i bucmasto na kameri i kao svaka prosečna osoba u stvarnom životu, nego da gledam veliki ekran i izgledam kao strašilo u stvarnom životu", rekla je ona u jednom intervjuu iz 2011. godine.

(Formula za savršeno telo)

Prihvatanje svog tela koje Jennifer i Serena potenciraju, nije samo nešto novo i osvežavajuće u medijima, ali činjenica da je toliko zastupljeno i pozdravljeno je složićete se nova jer ove dame menjaju standarde lepote i njihovi stavovi mogu poslužiti kao primer za nadolazeće zvezde, na sceni, na terenu i van njega.

Tekst priredila: Kristina Milošev