Ukoliko želite da oplemenite svoj dom, možda su na red došle umetnine - slike, skulpture ili npr. neobične lampe. Sama pomisao na autorska dela koja krase domove može da izazove nedoumice i rečenice koje se česte "vrte" po glavi - da su dela preskupa, da se vrlo teško slažu sa ostatkom nameštaja i pokućstva, i da nisu vredna tih para.

Ako već izdvajamo novac, moramo se uputiti u materiju i zato vam predlažemo da pročitate sledeće redove koji će vam biti od koristi a tiču se pametne kupovine umetničkih dela.  

1. Biti u toku

Ukoliko u narednom periodu planirate da pazarite umetninu (sliku, skulpturu ili autorski komad nameštaja) pre svega informišite se o umetnicima i njihovom radu - neka vam to bude polazna tačka! Takođe, praksu koju bi trebalo uvesti jeste da idete na izložbe u gradu kom živite, jer na taj način bićete u kontaktu sa radom galerija ili muzeja, njihovim ponudama i sigurno da ćete biti bar, u lokalnim umetničkim tokovima. Internet, kao i putovanja vam sigurno daju neograničene mogućnosti da se upoznate sa radom inostranih umetnika. Svoja interesovanja slobodno proširite pitanjima upućenim galeristima, umetniku i ako u krajnjem slučaju niste sigurnu pronađite stručnjaka koji će vam bar suziti izbor shodno vašem senzibilitetu ili umetničkom ukusu. 

2. Gde kupiti umetnička dela

Slike možete kupiti u galerijama, skulpture sigurno možete pazariti tako što ćete kontaktirati skulptora, ali sajmovi umetnosti u Parizu ili Bazelu su takođe jedno od rešenja i zahvaljujući njima otkrićete skroz novo polje umetničkih dela u kratkom vremenskom roku. Jedan od naših predloga su i online platforme koje se bave prodajom umetnina i odličan su resurs za pronalaženje umetnina - u svakom slučaju daleko najpovoljniji. 

3. Budžet

Odredite svoju platežnu granicu i ne idete preko nje. I ovde predlažemo da porazgovarate sa stručnjakom da biste imali realna očekivanja. Jer koliko god vam se učini skupo, postoje određene stvari u koje vredi investirati. 

4. Zid sa slikama

Možete da odredite jedan zid vašeg doma koji će biti ispunjen slikama - započnite svoju kolekciju manjim komadima. Preporučujemo da se opredelite za sličnu estetiku, ali mediji da budu različiti. Radovi na papiru, mali formati, fotografije - polako ćete početi da razvijate svoju kolekciju. 

5. Strpljenje

Pronalaženje umetnina koje volite može da potraje i zato nemojte žuriti sa pronalaženjem istih! Počnite sa jednim ili dva ključna komada i uživajte polako u procesu otkrivanja i razvoja mini kućne kolekcije. 

6. Uramljivanje

Ovo je poseban vid zabave i kada se opredelite za sliku i odete u prodavnicu ramova i stakla, porazgovarajte sa prodavcem, jer može da vam preporuči ram koji bi išao najbolje uz vašu sliku. Umetnine nikad ne izlažete na sunčanu stranu, jer mogu da izblede i izgube svoju draž. 

7.  Ljubav prema umetnosti

Kada se opredeljujete za oplemenjivanje kućnog prostora - umetnine koje ćete izabrati su proizvod dugog razmišljanja i ulaganja u znanje, a posle u kupovinu. I zaista verujemo da ulaganje u umetnost treba da bude podstaknuta i znanjem i ljubavlju. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/