Ako ste mislili da je u fokusu Pariske nedelje mode isključivo moda, prevarili ste se jer veliku pažnju privlače i impozantni prostori u kojima se održavaju revije.

Tokom nedelje dizajneri predstavljaju svoje nove kolekcije, a kako bi njihova prezentacija bila što upečatljivija, modne kuće pomno razmišljaju i o prostorima u kojima će ih održati. Pariska nedelja mode se može pohvaliti sa nekoliko raskošnih prostora od istorijske važnosti koji su ovih dana bili u znaku mode, ali i umetnosti. 

U nastavku vam donosimo njih pet za koje su se odlučili neki od najznačajnijih modnih dizajnerskih imena.

Cour Marly (muzej Louvre)

Kuća Louis Vuitton svoju novu kolekciju za jesen/zimu 2017. odlučila je da predstavi upravo u ovom čarobnom, istorijskom prostoru. Ono što ga čini upečatljivim jest svetlarnik koji mu omogućuje prolazak dnevnog svetla u atrijum, a svemu doprinose i biljke kojih ima svuda.

Ovalna soba (Richelieu-Louvois biblioteka)

Jedno od bitnijih francuskih arhitektonskih zdanja svakako je ova biblioteka. Izgradio ju je u 19. Veku cenjeni arhitekta Henri Labrouste, a ono što najviše privlači pažnju jeste njena ovalna tavanica i štukatura (reljefni ornamenat na zidovima). Za ovaj prostor odlučila se kuća Givenchy i predstavljanje svoje nove kolekcije.

The Mona Bismarck American Center 

Šarmantan i chic enterijer koji datira iz 19. veka, a reč je o nekadašnjoj skupštinskoj zgradi koju je za svoje predstavljanje nove kolekcije odlučio iskoristiti Zuhair Murad. Mona Bismarck American Center je danas kuća američke umetnosti i kulture koju krasi kombinacija romantičnog i klasičnog stila.

Hôtel de Ville

Hôtel de Ville de Paris idealna je lokacija za kuću Lanvin, koja je odlučila da ovaj kraljevski enterijer iskoristi za predstavljanje svoje nove kolekcije. Ovo lokacija je svojevremeno služila u svrhu pariske skupštine, a ovo čuveno zdanje kreirali su čuveni arhitekti Théodore Ballu i Edouard Deperthes.

Opera

Ova istorijska građevina stara je preko 150 godina. Njena centralna prostorija idealna je za haute couture revije koje su praćene i budnim okom 48 skulptura francuskog umetnika Aimé Milleta koje se tamo nalaze. Hotel je projektivam od strane Charlesa Garniera za vreme Napoleona III.

Izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/