Nakon uzbudljivog leta, mnogima teško pada povratak za radni sto ili školske klupe. Bez obzira na to volite li svoj posao ili uživate li idući na predavanja na fakultetu, verujemo kako se nakon dve ili tri nedelje potpunog uživanja i slobode teško ponovno uhvatiti u koštac sa svim obavezama, dobrom starom jurnjavom i zadacima koji su nas dočekali u zasedi.

Situacija je takva kakva jest i jedino što možemo u ovom slučaju jeste da probamo da sebi olakšamo i učinimo povratak za radni sto što bezbolnijim i ugodnijim. A ako provodite mnogo vremena u kancelariji ili kod kuće za radnim stolom, prva stvar koju ćemo vam savetovati jeste da doterate prostor u kom radite.

Želite li da održite produktivnost i osećaj ugodnosti i opuštenosti u svom radnom prostoru?

Donosimo vam nekoliko saveta koje diktira drevna veština uređenja prostora, feng shui.

Rešite se nereda

Foto: Instagram / hidesofexcellence

Jedno od glavnih pravila feng shuija jeste čišćenje prostora od svih nepotrebnih, nefunkcionalnih i pokvarenih stvari. Baš kao i vaš dom, čistoća vašeg radnog stola ostavlja prostor protoku dobre energije, pa je značajno baciti sve smeće i sve sitnice koje vam zauzimaju prostor i blokiraju energiju. 

Postavite radni sto u “glavnu” poziciju

Foto: Instagram / hidesofexcellence

Najbolja pozicija za radni sto u prostoriji jeste ona glavna, što znači da bi sto trebalo da se okrene tako da vi imate pogled na vrata. Ova “direktorska” pozicija omogućava pregled na sve koji ulaze u prostoriju, ali ako niste u mogućnosti reorganizovati prostoriju, preporučuje se da postavite ogledalo na sto u kom biste mogli imati pogled na ulazna vrata. 

Unesite zelenilo

Foto: Instagram / hidesofexcellence

Stručnjaci kažu kako zelene biljke na radnom stolu regulišu količinu stresa, ali osim umirujućeg efekta, one pročišćavaju vazduh dok zelena boja simbolizuje nove početke i energiju čime se podstiče kreativno razmišljanje.

Pametno birajte svetlo i dekoracije

Foto: Instagram / hidesofexcellence

Feng shui ne sugeriše minimalizam, već energetski pametno raspoređene detalje. Svoj radni sto slobodno ukrasite dekoracijama koje će vas veseliti, motivacionim kolažima koji će podsticati kreativnost ili fotografijama porodice kako biste se osećali povezano tokom dana. Ako vaš radni prostor nema dovoljno prirodnog osvjetljenja, pobrinite se da nabavite svetiljku sa sijalicom punog spektra. 

Razmišljajte o materijalima

Foto: Instagram / hidesofexcellence

Prema drevnoj nauci, vatra simbolizuje aktivnost i strast, stoga je dobro zapaliti nekoliko mirisnih sveća u kancelariji za produktivnost i održavanje energije. Metalne boje i detalji privlače novac, pa će jedna metalna posuda za olovke biti dovoljna u zapadnom delu prostorije. Dalje, drvo simbolizuje lojalnost i kreativnost, pa će sjajna opcija biti drveni sto, stolica ili komad napravljen od drveta u istočnom uglu sobe.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija