Dobra scenografija, okruženje i destinacija na kojoj se snima važna je koliko i dobra gluma, jer ona može učiniti da se praktično transportuje sa svog udobnog troseda direktno u neku od njuorlenskih vila iz georgijanskog perioda.

Visoki stropovi, mermerni podovi, nezaobilazan kamin, te klavir u središtu prostorije i na kraju prepoznatljivi masivni stubovi bele boje pri ulsku u kuću, do koje vodi ogroman drvored sa raskošnim krošnjama koje se naslanjaju jedna na drugu.

Iako smo se potrudili da slikovito dočaramo okruženje. nismo sigurni da naš opis može da vas uvuče u priču, ali zato to dobro postavljena scenografija može sasvim sigurno!

Iz tog razloga neke od kuća u kojima su snimani kultni filmovi, zbog svog jedinstvenog šarma i upečatljivog enterijera, postale su poznate i čuvene koliko i sami filmovi snimani u njima.

The Holiday 

Božićni praznici u suncem okupanom Los Anđelesu u bašti sa bazenom i palmama ili ušuškana seoska kućica građena u engleskom stilu, nadomak Londona? Junakinje ovog filma Kate Winslet i Cameron Diaz, odlučuju da zamene domove tokom praznika, jer je svakoj od njih dosadila idilična atmosfera u kojoj godinu za godinom borave.

Onog trenutka  kada se u kadru pojavi Irisina (Kate Winslet) kuća okružena drvećem i snegom, jedva čekamo da zavirimo u nju i već sebe vidimo kako baš ovde pored kamina i jelke pijemo kakako uz omiljenu knjigu.

Nažalost, ova bajkovita kućica ipak je samo filmski set. Pejzaž na kome se set nalazi savršeno je odgovarao režiserima, te je napravljena fasada i smeštena u ovo idilično božićno okruženje.

Pride and Prejudice 

U poslednjoj filmskoj verziji čuvenog romana Jane Austin, imanje koje je namenila Mr. Darcy-ju u knjizi, 2005. je ovekovečno i na filmskom platnu. Naime, veruje se da je imanje Chatsworth koje se nalazi u okrugu Derbyshire u Engleskoj bilo inspiracija autorki tokom pisanja romana, te su se režiseri potrudili da u ovoj, mnogima omiljenoj adaptaciji sa Keirom Knightley i Matthewom Macfadyenom lokacija bude potpuno autentična.

Chatsworth kuću moguće je posetiti tokom čitave godine, a uz ulaznicu dobijate i čaj koji će vam biti poslužen u nekom od veličanstvenih salona iz 1707. godine.

Top Gun

Dvosobna viktorijanska kućica pored obale, jedna je od najstarijih ovakve vrste u okruženju San Diega, s obzirom da datira iz čak 1887. godine.

Ovo karakteristično okruženje sa visokim palamama i drvenu fasadu plave boje mnogi će prepoznati, s obzirom da je postala čuvena koliko i sam film.  Na ovu lokaciju Tom Crusie stiže na motoru sa svojim pilotskim naočarima i jaknom, koje mu pristaju savršeno i tu u kući njegove instruktorke letenja (Kelly McGillis), dešava se najvrelija ljubavna scena u filmu. Ova kuća prošle godine postala je deo luksuznog turističkog centra, biće pretvorena u kafić ili suvenirnicu, ali će izgled ostati autentičan.

Gone with the wind 

Možda jedna od najpoznatijih kuća i imanja u istoriji kinematografije, Tara je zapravo filmski set. Scarlett O'Hara se u ekranizovanoj priči snimljenoj prema istoimenom romanu iz 1936. godine, bori za Ashleyevu naklonost, ali i plantažu i ovu predivnu vilu iz predratnog perioda. Na kraju ostaje sama u na svom voljenom imanju, za čiju fasadu sa filmskog seta se i danas bore fanovi filma, ne bi li je očuvali i udahnuli joj život.

Home alone 

Kada osmogodišnji Kevin shvati da je za praznike ostao potpuno sam u svojoj ogormnoj porodičnoj kući, njegovo ekstatično oduševljenje delimo i mi, kako zbog neobične situacije u kojoj se našao, tako i zbog svih fantastičnih prostorija u prelepom porodičnom domu, čiji je gospodar sada samo on.

Koliko smo puta samo poželili da je ova kuća u mirnom čikaškom predrađu naša i da smo se našli u identičnoj situaciji poput glavnog junaka.

Naime, ova kuća od crvenih cigala građna u georgijanskom stilu, zaista pripada jednoj porodici, koja je tokom snimanja filma sve vreme borovila u jednom njenom krilu, a 2012. godine isti vlasnici su je prodali za sumu od 1.5 miliona dolara.

Under the Tuscan sun 

U jednu od najlepših italijanskih regija, smeštena je radnja filma koji po njoj i nosi naziv, Toskana.  Junakinja priče nakon skrhanog braka ovde kupuje staru vilu, te unajmljuje radnike koji će je renovirati i podariti kući stari uspavani šarm. Ova predivna vila postoji na lokaciji na kojoj se nalazi i u filmu, a nakon snimanja zaista je renovirana i moguće ju je čak i iznajmiti.

The Notebook 

Možda ne najčuvenija adaptacija kuće na filmu, ali svakako najpoznatija ekranizacija obnovljene kuće zarad ljubavi. Kada Noah (Ryan Gosling) u potpunosti restauira ornulu vilu i oboji je u plavo bele tonove, baš kako je Alicia (Rachel McAdams) zamišljala svoj dom iz snova, mi se baš kao i ona, iznova zaljubljujemo u Nou.

Ova vila datira iz 1707. godine, a danas izgleda isto kao što je i u čuvenom ljubavnom filmu iz 2004. godine. Nalazi se na Martins Point's plantaži u Južnoj Karolini.

foto: Instagram/caseyann843

Tekst: Maja Bučić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/