U slikovitom gradu Deiau, na severu Majorke, rezidencija Can Anita nedavno je restaurirana od strane arhitektonskog biroa More koji se specijalizovao za dizajn, arhitekturu i  pejzažnu arhitekturu. Osnovali su ga dizajner Oro del Negro i arhitekta Manuel Villanueva sa idejom da naprave savršen spoj savremenog dizajnerskog pristupa i tradicionalnih konstrukcijskih metoda, pri tom usko sarađujući sa lokalnim graditeljima i zanatlijama.  

Oni o svom pristupu radu kažu: „Veoma smo pasionirani onim čime se bavimo i kad god su naši klijenti u mogućnosti, uživamo da sa njima delimo lepotu celog procesa. Iako smo pozicionirani na Majorci i sa njom veoma  povezani, radimo projekte i na Paneru, ekskluzivnom ostrvu blizu Sicilije, u Brazilu i na Bahamima, što nam omogućava da održavamo svež pristup arhitekturi.“

Taj pristup može se videti na primeru Can Anitae koja je bila tipična konstrukcija iz šezdesetih godina gotovo zapostavljenog potencijala, ali izvanredne pozicije na kojoj se nalazi. Izazov biroa najpre je bio otvaranje prostora, uklanjanjem brojnih pregradnih elemenata. Zatim ojačavanje strukture kuće – postavljanje dodatne armature i ponovno izgrađivanje elekričnih, vodovodnih, grejnih i mehaničkih instalacija. Drugu fazu projekta činila je izgradnja detalja kojima su pristupili pažljivo dizajnirajući svaku sobu, vrata, površinu... Mnogi komadi nameštaja rađeni su namenski, posebno  baš za ovu kuću, u čemu je birou pomogao lokalni majstor, stolar Pedro Casanovas. 

Korišćeni su reciklirani materijali, a kako bi se stvorio elegantan i sofisticiran prostor, mnogi  objekti kao što su, na primer, kade od bakra, restauracijom su sačuvani.

U enterijeru cele kuće preovladavaju zemljeni tonovi i teksture: prirodno drvo (može se videti u delu za sedenje, osloncima na plafonu, kliznim vratima), beli zidovi, podovi neutralnih boja i lavaboi od neobrađenog kamena.

Kombinacija ovih materijala sa tehnikama klasičnog konstruisanja koje vode poreklo sa Majorke i iz Maroka, stvorila je kuću koja reflektuje lokalnu tradiciju, a istovremeno je  unikatna i moderna. Promišljen dizajn I izvan kuće nastavlja sa stvaranjem luksuznog pejzaža, pergole (vinjaka) – dela za sedenje i infinity-edged bazena koji gleda na brda u okruženju. O pejzažnom poduhvatu kažu: „Stvaranje pejzaža jeste proces koji još traje, a mi smo ponosni na njegovu transformaciju.

Ideja je da on naglašava bazen, najbolji koji smo napravili do sada.“ Njihova pažnja koju posvećuju detaljima, privrženost konstrukcijskim metodama i izboru materijala rezultirala je stvaranjem prefinjene i majstorski završene kuće koja je savršen sklad dizajna, arhitekture i pejzaža u jednom objektu.

Tekst: Andrijana Živković