Istanbul... nekadašnji Konstantinopolj i Carigrad koji leži na dva kontinenta je impresivan grad koji je bio i još uvek je raskrsnica između Istoka i Zapada, bogatstva i oronulog siromaštva, hrišćana i muslimana. Milionski grad (po slobodnoj proceni ima više od 22 miliona) čiji identitet se konstantno menja, dom je i raskošnih, veličanstvenih kuća koje su smeštene tik uz Bosfor.

Jedna od takvih je privukla našu pažnju svojom raskošnom paletom ukrasa, egzotičnom paletom boja i starinskim nameštajem zbog kog smo očakivali da će se u nekom trenutku na nekoj od slika ukazati Sulejman Veličanstveni.

Dom Serdara Gulguna, filantropa i poslovnog čoveka, Macar Feyzullah Pasha ima neverovatan pogled na Bosfor i evropski deo grada, i ni trunku moderne tehnologije što je uslovilo da samo surfovanje po sobama izgleda kao da putujemo kroz vreme, prohujala vremena.

Nedavno restauriana, ova spektakularna kuća je prvobitno sagrađena kao paviljon za mađarskog pađu, sredinom 1850. godine. Kompletna drvenarija je promenjena ali je zadržan šarm koji je krasio kuću na pragu 19. veka. 

Sam atrijum ostavlja toliko bez daha i teksta svetlošću, neon crvenom bojom koja dominira na unikatnom, ručnom tepihu iz Maroka koji pokriva svetao, sivkastobeli pod od mermera. Bele sofe do prozora dodatno osvežavaju prostor u kom se nalazi vitage stolčić kao i pregršt oslikanih porcelanskih vaza, različitih dizmenzija.

Prilikom restauracije Gulgun se vodio samo jednom misijom: da kompletan prostor zadrži originalnost. Kompletna restauracija je trajala punih sedam godina. Na ovom projektu je radila ekipa ljudi koja je bila zaslužna za renoviranje Topkapi palate.

Kuća je puna sitnih detalja. Zidove krase niše i raskošni relejfi kao i bogate tapiserije unikatnog veza i orijentalnih motiva. Nameštaj je starinski, većina mebla je od pliša i brokat svile. Svaka sofa je prekrivena morem dekorativnih jastuka u spektru jarkih, egzotičnih boja koje krase i rese. Na zidovima vise mahom pored tapiserija slike uramljene arapske kaligrafije, dok stolove i komode ukrašavaju skupocene porcelanske vaze.

Detalj koji nam je privukao pažnju su svakako talismani koji su obešeni na vrata u želji da kući i domaćinu donesu sreću i blagostanje. Boje su takođe toliko opijajuće i živopisne da nam se čini kako smo zakoračili u neku fantaziju.

Od svih prostorija najljupkija nam je ona koju vlasnik kuće zove Belvedere, a koristi za popodnvenu fljaku i odmaralište. U njoj dominira očaravajući sklad crvene i ljubičaste boje, dok celim prostorom dominiraju niske sofe i pogled na Bosfor. 

izvor: ElleDecor

Ova kuća izgleda kao da je iz 1001 noći... autentična, starinska, boemska, orijentalna, MAGIČNA!