Luksuzno imanje koje je inspirisalo britansku spisateljicu da napiše svoje  najpoznatije delo "Pride and Predjudice" se prodaje, što nam je dalo priliku da zavirimo u ovaj raskošni dom koji je procenjen na 7 miliona, iako stoji u napomeni da bi neophodni radovi na imanju buduće vlasnike koštali neverovatnih 42 miliona funti.  

Wentworth Woodhouse koji se nalazi u južnom Jorkširu na severu Engleske je najveće privatno imanje u Evropi (250 ari, odnosno skoro pa milion kvadratnih metara), a svojevremeno je pripadao  četvrtom grofu Fitzwilliamu koji je prema tvrdnjama ljudi oko Austenove, nadahnuo lik legendarnog Darcya, glavnog junaka slavnog romana o visprenoj i ponosnoj Elizabeth Bennet koja se zaljubljuje u gordog aristokratu Mr. Darcyja.

Impresivno imanje obuhvata raskošno zdanje koje posujete čak 365 soba! Delovi vile su udaljeni toliko jedni od drugih da je jedan deo kuće nazvan "the village" s obzirom na činjenicu da je potrebna jedna lagana šetnja ne bi li se do njega došlo.

Wentworth je izgrađen sredinom 18. veka (1725) i to pod budnim okom prvog markiza Rockingham koji je imanje gradio za sebe i svoju porodicu. Sadašnji vlasnik je Clifford Newbold koji je imanje kupio pre 15 godina za 1. 5 miliona funti.

"Zaljubili smo se u imanje kada smo ga kupili pre 15 godina i trudili smo se da se prema njemu ophodimo s najvećom mogućom merom ne bi li zadržao šarm koji mu pruža prelepa okolina i imponzantna arhitektura, ali naš otac ove godine puni 90 godina i više nema onoliko energije kao pre pa smo odlučili da je konačno došlo vreme da imanje predamo u ruke nekog ko može da mu posveti svo vreme ovog sveta, " stoji u saopštenju porodice Newbold.

Da je stvarno u pitanju jedno od najlepših imanja na svetu koje nas samo jednim pogledom vraća u kostimirano doba i raskošne balove, dokazuju sledeće fotografije: