1. Devojka u vozu (Paula Hawkins)

Bez imalo sumnje ovaj naslov je apsolutni hit godine. Knjiga je objavljena 2015., ali je pravi superhit postala tek pre nekoliko meseci, i to zahvaljujući odličnom filma sa Emily Blunt u glavnoj ulozi. Ovaj psihološki triler svoju popularnost u svetu može zahvaliti i romanu Nestala autorke Gyllian Flynn.

Pre par godina bio je poznat samo istinskim ljubiteljima ovog žanra, ali fenomenalan roman Nestala, lansirao ga je u danas, najpopularniji podžanr krimića. Razlika u ta dva romana je u sledećem: Devojka je pravi komercijalni bestseler, dok je Nestala ipak malo zahtevnija literatura.

Prava genijalnost romana Hawkinsove je u jednostavnosti centralne ideje te u mogućnosti identifikacije šire čitateljske publike sa glavnim likom. Ako je već niste pročitali, šta čekate? 

2. Dok nisam srela tebe (Jojo Moyes)

Ovo je jedan od onih čudesnih romana koji pokriva neverovatan spektar emocija. Knjiga je objavljena pre nekoliko godina i polako se probijala u srca čitatelja. Slično kao i prethodan roman na listi, postala je superhit tek ove godine uz film.

Mada je sam film odličan, knjigu zaista morate pročitati. Radnju vam nećemo otkrivati jer je glavna premisa ključna za potpuno udubljivanje u ovu predivnu priču. Možemo vam otkriti samo da je ljubavna veza koja se razvije među glavnim likovima jedna od najupečatljivijih i najzanimljivijih koje smo čitali. Iako je bestseler, Dok nisam srela tebe nije knjiga koja podilazi čitateljima. Očekujte vrtoglave emocionalne preokrete i brdo potrošenih papirnih maramica. Sigurno jedan od najomiljenijih romana decenije. 

3. Mala knjižara u Parizu (Nina George)

Malo je toga što pravi knjigoljupci vole više od romana koji se bave knjigama i knjižarama. Ali, malo koji od njih postane hit. Ovaj topli roman Nine George je iznenađenje 2016. - knjiga je ovo leto u knjižare stigla tiho i bez puno pompe, a postala je jedan od najčitanijih romana godine u regionu.

Mala knjižara u Parizu je roman o moći koje knjige poseduju, te o snazi koju pisana reč može imati na ljudski život. Glavni lik, knjižar Jean Perdu, potpuno je uveren u čudotvornost čitanja i tačno zna koja knjiga leči određenu bolest duše – koja leči tugu, koja ostavljene duše, a koja pak pomaže u odrastanju i prihvaćanju životnih činjenica. On prodaje romane kao lek.

No, iako je savršeno sposoban pomoći nebrojenim ljudima, ne može se nositi s gubitkom koji je doživio pre dvadeset godina. Ako ste zavisnici o knjigama koji nijednu veče na spavanje ne ide bez makar par pročitanih redova, ovo je knjiga za vas. A ako niste, nakon čitanja Male knjižare u Parizu verovatno ćete postati.

4. Sneško (Ju Nesbe)

"Nesbe je Pikaso norveškog krimića: likovi su živopisni do detalja, elegantno ukomponovani u priču. A ta priča nije samo ovaj roman već čitav serijal – na putu da postane najbolji u istoriji norveškog kriminalističkog romana", jedan je od najtačnijih opisa umeća ovog skandinavskog pisca. Ju Nesbe ima neko neshvatljivo umeće da sasvim prestravi čitaoce, a Sneško ne odstupa od tog pravila. Novembar je, i Oslo je prekrio prvi sneg.

Po povratku kući s posla Birta Beker hvali Sneška Belića kojeg su njen sin i muž napravili u dvorištu. Međutim, nisu ga napravili oni. Porodica zbunjeno prilazi prozoru da vidi Sneška i sin shvata da je on okrenut prema kući. Crne oči gledaju pravo kroz prozor u njih. Višem inspektoru Hariju Huleu stiglo je anonimno pismo. U potpisu stoji „Sneško“. Kasnije Hari otkriva niz uznemirujućih sličnosti među zastarelim slučajevima nestalih lica. Udatim, porodičnim ženama gubi se svaki trag na dan prvog snega. Iste te noći Silvija Otersen grabi kroz prvi sneg u šumi nadomak Osla. Zna da joj život zavisi od bekstva, ali ne zna šta je goni. Srećom, ne zna ni šta je čeka na putu...

5. Moja genijalna prijateljica (Elena Ferrante)

Zapamtite ime ove autorke jer će ona u sledećih nekoliko godina postati jedna od najznačajnijih pisaca generacije. Moja genijalna prijateljica je prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim devojkama iz Napulja koje žele stvoriti život pod okriljem zagušujuće, nasilne kulture.

Ovaj serijal je misterioznoj Eleni Ferrante donio svetsku slavu i  oduševljenje kritike, ali i publike. Teško je pronaći popis važnih dela 21. veka bez priče o Eleni i Lile, a brojni kritičari ovaj senzacionalni ciklus o životu i kompleksnom prijateljstvu dveju izuzetnih žena, ali i impresivnoj fresci društva, proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih u poslednjih nekoliko decenija. Romani Elene Ferrante toliko su bogati i kvalitetni da ćete ih stalno čitati iznova kako biste uspeli pohvatati sve nijanse sveta koji više ne postoji.

Bez sumnje, početak jedne epske priče. Kupite li ovu knjigu za sebe ili za poklon, nećete zažaliti.

Izvor: index.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/