Engleski stilista, kome je prošle godine dijagnostikovana leukemija, stekao je svetsku popularnost šezdesetih godina 20. veka kada je filozofijom ‘wash-and-wear’ frizura oslobodio žene korišćenja laka za kosu i svakodnevnih odlazaka kod frizera.

Inspirisan Bauhausom, stvarao je frizure koje se odlikuju geometrijskim oblicima i ravnim linijama. Vratio je na scenu bob i paž, ali u modernijem i jednostavnijem obliku.

Svoj prvi salon Sassoon je otvorio 1954. godine u Londonu, a 19 godina kasnije otvara salon i u New Yorku. Svoje znanje i iskustvo iskoristio je i u stvaranju velikog broja proizvoda za negu kose.

Ostaće upamćen po izjavi koja opisuje njegov razvojni put od frizera do umetnika - “Kada sam počeo da se bavim ovim poslom, žene su dolazile u salon a frizeri bi im stavili šešir na glavu i odsekli deo kose koji je virio ispod oboda šešira. Mi smo naučili da disciplinujemo frizure koristeći geometriju i arhitektonske oblike. Frizura je morala da bude savršena sa potpuno ravnim linijama, tako da kada žena protrese kosu, ona se vrati na prvobitni oblik.”